Založ si blog

Minerálny prírodný kúpeľ – Vyšné Ružbachy

 

Vo Vyšných Ružbachoch sa nachádza netradičná prírodná zaujímavosť. Je ňou travertínové jazierko v tvare krátera. Rozlohu má 284 štvorcových metrov, priemer cca 20 metrov, hĺbka vody dosahuje zhruba tri a pol metra. Tento Ružbašský Kráter je navyše vďaka svojej veľkosti považovaný aj za najväčšie travertínové jazero na Slovensku a možno aj v celej strednej Európe. Podobné jazierka sa na svete nachádzajú vraj už len na Novom Zélande a na Islande. Jazierko kvôli zloženiu vody a teplote okolo 24 stupňov nezamŕza ani v zime. Preto tu nájdete kúpajúcich sa a j v chladnejšom ročnom období. Mnohí si takúto relaxačnú kombináciu zimy a kúpania v jazierku s minerálnou vodou veľmi pochvaľujú.

Pramene vo Vyšných Ružbachoch obsahujú uhľovodíkovú, vápenato-magnéziovú, uhličitú stredne mineralizovanú vodu. Pomáha pri brušných a črevných problémoch, pri bolestiach mandlí a hlavy, taktiež pri liečení reumatických, pľúcnych, srdcovo-cievnych a kožných chorobách

V kúpeľnej obci Vyšné Ružbachy sa nachádzajú štyri veľké a niekoľko malých travertínových kráterov. Sú tu aj ďalšie minerálne jazierka.  Prameň Ján sa nachádza západne od kúpeľného areálu, na pravom brehu potoka, asi 50 m vo vnútri lesa. Vytvára jazierko nepravidelného kruhového tvaru o veľkosti 4 x 3 m. Na výtoku je vybetónovaný múrik s kovovou odtokovou rúrkou. Prameň je povrchovo znečistený. Odteká voľne do blízkeho potoka.                                                                        O niečo ďalej, tesne pri ľavej strane toho istého potoka sa nachádza o čosi väčšie jazierko. Tentoraz je prameň  zachytený v betónovom bazéne. Voda je povrchovo znečistená a odteká tiež do potoka. Je možné, že v minulosti obidve jazierka slúžili ako minerálne prírodné kúpele, v súčasnosti sa na kúpanie nevyužívajú.

Medzi týmito jazierkami sa nachádza dva pramene. Prameň zabudnutia a Prameň lásky. Viaže sa k nim legenda, že najskôr sa má človek napiť z Prameňa zabudnutia, aby zabudol na starú lásku a potom z Prameňa lásky, aby našiel tú novú. Podľa inej podobnej legendy musíte najskôr spolu so svojím partnerom ochutnať prameň zabudnutia, aby ste z hlavy vymazali všetky strasti, problémy, prípadne nešťastné lásky. Potom prejdete k neďalekému prameňu lásky a pri ňom je potrebné napiť sa z dlaní milovanej osoby. Takto to bude zaručene fungovať. Takže voda je univerzálna,  vhodná pre tých čo majú aj nemajú partnera.

 

Travertínové jazierko Kráter :

Prameň Ján :

Prameň zachytený v betónovom bazéne :

 

Prameň zabudnutia  :

 

Prameň  lásky :

 

Foto : Miňo…

 

bod 2 – travertínové jazierko Kráter

bod 3 – prameň Ján

bod 4 –  prameň zachytený v betónovom bazéne

bod 5 –  Prameň zabudnutia a lásky

 

 

 

 

 

 

 

 

Bojiská na Slovensku – Cetunský boj

10.04.2024

Oblasť Bielych Karpát mala pre nemeckú armádu strategický význam. Mala to byť jedna z hlavných ústupových ciest na Moravu. V tejto oblasti pôsobili partizáni oddielu Hurban, Veliteľom oddielu bol kpt .Miloš Uher . Proti partizánom nasadili špeciálnu protipartizánsku jednotku s krycím názvom Edelweis, ktorej vypomáhal aj špeciálny slovenský oddiel POHG. Jednotka [...]

Bojiská na Slovensku – Vrbovce , Ostrý vrch

03.04.2024

Na Ostrom vrchu nad Vrbovcami sa v decembri 1704 stretli v otvorenom boji habsburskí vojaci poľného maršala Sieberga von Heistera a kuruckí povstalci generála Mikuláša Berčéniho. Po krvavej bitke zostalo na bojisku veľa veľa vojakov mrtvých a ranených. Ranení kuruci boli prevezení do Sobotišťa, kde mnohí svojim zraneniam podľahli. [...]

Opevnené kostoly Horehronia II.

12.10.2023

Podbrezová Lopej – Kostol sv. Juraja mučeníka Kostol patrí do skupiny stredovekých kostolov zo 14.storočia. Barokovo upravený bol v roku 1752.Takmer kompletne je zachované opevnenie s neporušenými štrbinovými strieľňami. Polomka – Kostol sv. Jána Krstiteľa. Neskororenesančný rímsko-katolícky Kostol svätého Jána Krstiteľa bol [...]

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Boroďanka, vojna na Ukrajine

ONLINE: Pokračujú tuhé boje o Očeretine. Ukrajina dúfa, že americká pomoc zvráti situáciu na fronte

28.04.2024 07:15, aktualizované: 08:52

Ukrajina očakáva, že zahraničná vojenská pomoc vrátane munície a zbraní pomôže zvrátiť situáciu na frontoch v Bachmute a Avdijivke aj v iných oblastiach.

Izrael / Vojak / Armáda / Gaza /

Niektorí z rezortu diplomacie USA pochybujú o legálnom použití amerických zbraní Izraelom

28.04.2024 06:25

"Vážne znepokojenie z nedodržiavania" humanitárneho práva počas vojny v Pásme Gazy Izraelom vyjadrili štyri zložky rezortu americkej diplomacie.