Založ si blog

Pomníček padlým v SNP

 

Pri prechádzkach po Turčianskych Tepliciach a okolí som za zatúlal k pamätníku SNP. Je na okraji Turčianskych Teplíc, vlastne už patrí do katastra obce Háj. Nápis na pomníku hovorí, že tu odpočíva 115 obetí umučených počas SNP. Neďaleko je tabula s mapou náučného chodníka  Lesopark Bôr, kde bol označený aj partizánsky bunker. Takže keď som bol už pri pomníku SNP rozhodol som sa pokračoval ešte aj k bunkru. Samozrejme, že orientácia podľa značiek náučného chodníka bola problematická. Po hodinovom blúdení som ho však našiel. Okrem bunkra tu bol aj pomník partizánov, ktorý na tomto mieste počas SNP zahynuli. Vlastne pomníček, pri veľkom pomníku som bol asi pred hodinou. Zaujímalo ma, aká história sa viaže k tomuto miestu, čo sa tu udialo.

Bunker bol vybudovaný na úpätí Strážnej hory s výborným výhľadom na cestu z obce Háj do Turčianskych Teplíc.  Začiatkom októbra 1944 využili partizáni strategickú polohu tohto miesta a vybudovali tu bunker, kde umiestnili ťažký guľomet. Nemci už mali  Turčianske Teplice obsadené. Skupina piatich partizánov mala za úlohu zadržať postup Nemcov k Banskej Bystrici. Keď  Nemci zahájili útok na pozíciu partizánov, jeden z nich pozíciu opustil. Ostatní zostali a statočne sa bránili až do priameho zásahu mínou. Všetci zahynuli. Ešte pred smrťou však zlikvidovali niekoľko desiatok nemeckých vojakov. Na mieste kde partizáni padli postavili občania Hája pomník s pamätnou doskou a obnovili vojnou zničený bunker. Partizáni sú pochovaní na miestnom cintoríne v obci Háj.

Mená partizánov uvedených na pomníčku sú : Anton Vaculka, Jozef Tomáš, Stanislav Palkovič. Na pomníku na cintoríne je uvedený aj štvrtý partizán Štefan Medveď.

Na začiatku 60 rokov minulého storočia Cyril Baran, dopisovateľ okresných novín, napísal článok o udalostiach počas SNP v obci Háj.  Uviedol aj mená partizánov, ktorí tu zahynuli.   Dovtedy bol vraj osud partizánov  ich rodinným príslušníkom neznámy.

Anton Vaculka /1921-1944/ je rodák z Letničia okres Skalica. Pamätnú tabuľu mu dala odhaliť obec Letničia na budove MNV / dnes obecný úrad / v roku 1975.

Stanislav Palkovič je rodák z Kútov okres Senica. Jeho meno je uvedené  na pomníku na večnú slávu a pamäť padlým hrdinom v r. 1944 v Kútoch na Radlinského námestí.

O Jozefovi Tomášovi a Štefanovi Medveďovi sa mi nepodarilo nič zistiť.

Ešte niečo k inému pomníku a to partizána Ladislava Exnára v Banskej Štiavnici. Bol to veliteľ prvého partizánskeho oddielu na strednom Slovensku – oddielu Sitno. Za mojej mladosti bola jeho socha umiestnená pod Starým hradom. Už som ho tam ale nenašiel. Možno ho premiestnili ale skôr zlikvidovali. Bol komunista. Nebol asi v Štiavnici moc obľúbený. Ešte za socializmu som sa na neho opýtal kolegu, rodáka zo Štiavnice. Jeho hodnotenie bolo –  bol to vagabund nestaral sa o rodinu. Myslím si, že partizánski velitelia, revolucionári, rebeli a podobné osoby sa moc o rodinu starať ani nemôžu. Tak ten pomník by si asi zaslúžil.

 

Pomník SNP v Lesoparku Bôr :

 

Bunker s pomníkom SNP na úpätí Strážnej hory:

 

Pomník SNP na úpätí Strážnej hory:

 

Foto : miňo …

Bojiská na Slovensku – Cetunský boj

10.04.2024

Oblasť Bielych Karpát mala pre nemeckú armádu strategický význam. Mala to byť jedna z hlavných ústupových ciest na Moravu. V tejto oblasti pôsobili partizáni oddielu Hurban, Veliteľom oddielu bol kpt .Miloš Uher . Proti partizánom nasadili špeciálnu protipartizánsku jednotku s krycím názvom Edelweis, ktorej vypomáhal aj špeciálny slovenský oddiel POHG. Jednotka [...]

Bojiská na Slovensku – Vrbovce , Ostrý vrch

03.04.2024

Na Ostrom vrchu nad Vrbovcami sa v decembri 1704 stretli v otvorenom boji habsburskí vojaci poľného maršala Sieberga von Heistera a kuruckí povstalci generála Mikuláša Berčéniho. Po krvavej bitke zostalo na bojisku veľa veľa vojakov mrtvých a ranených. Ranení kuruci boli prevezení do Sobotišťa, kde mnohí svojim zraneniam podľahli. [...]

Opevnené kostoly Horehronia II.

12.10.2023

Podbrezová Lopej – Kostol sv. Juraja mučeníka Kostol patrí do skupiny stredovekých kostolov zo 14.storočia. Barokovo upravený bol v roku 1752.Takmer kompletne je zachované opevnenie s neporušenými štrbinovými strieľňami. Polomka – Kostol sv. Jána Krstiteľa. Neskororenesančný rímsko-katolícky Kostol svätého Jána Krstiteľa bol [...]

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Boss bossov pred súdom, aj keď o to nežiadal. Dostane sa Mikuláš Černák na slobodu? Dôkazy stále pribúdajú

25.04.2024 08:00

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00, aktualizované: 08:13

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.