Založ si blog

Minerálny prírodný kúpeľ – Zlá voda

 

Zlá voda je pozoruhodný travertínový útvar s kráterovým prameňom minerálnej vody a kruhovým jazierkom na vrchole. Patrí k najzachovalejším kopám s veľkým a aktívnym pramenným kráterom na Slovensku.
Nachádza sa pri južnom okraji obce Rojkov / časť Stankovian/ , na svahu nad cestou v nadmorskej výške 454 m. Kráter má približne kruhový tvar o priemere 10 m. Dno je nerovné, schodovité. V strede má hĺbku 2 – 3 m. Kráter  bol upravený a na odtoku je prehradený betónovým múrikom s dvoma odtokmi. V travertínových stenách jazrieka možno pri pozornom pohľade objaviť odtlačky listov pravekých stromov.

Voda nie je najteplejšia, ale je liečivá. Neobsahuje vodu termálnu, ale minerálnu. Je tak silne mineralizovaná, že po niekoľkých minútach vo vode cítite na tele “ihličky”. Vďaka vylučovaniu CO2 mierne buble. Nevysychá ani nezamŕza a využíva sa hlavne v horúcich letných mesiacoch  na kúpanie. Je čistá, mierne zakalená (pri kúpaní sa je zakalená viac), bez zápachu.

Rojkovská  travertínová kopa – Zlá voda, pôsobí blahodarne a liečivo na kĺby a kožné choroby.

Bola dobre známa už v minulosti, napríklad aj pacientom z neďalekých klimatických kúpeľov v Ľubochni. Vodu buď dovážali do kúpeľov a využívali na vodoliečbu, alebo sa pacienti sami chodili prechádzať do Rojkova. Domáci sa nezabudnú pochváliť, že sa v ňom kúpal aj prezident Masaryk, keď chodil na liečenie do Ľubochne.

Neďaleko je ďalšie prírodné jazierko s liečivou vodou ale o tom nabudúce.

Foto : Miňo …

poloha

Bojiská na Slovensku – Cetunský boj

10.04.2024

Oblasť Bielych Karpát mala pre nemeckú armádu strategický význam. Mala to byť jedna z hlavných ústupových ciest na Moravu. V tejto oblasti pôsobili partizáni oddielu Hurban, Veliteľom oddielu bol kpt .Miloš Uher . Proti partizánom nasadili špeciálnu protipartizánsku jednotku s krycím názvom Edelweis, ktorej vypomáhal aj špeciálny slovenský oddiel POHG. Jednotka [...]

Bojiská na Slovensku – Vrbovce , Ostrý vrch

03.04.2024

Na Ostrom vrchu nad Vrbovcami sa v decembri 1704 stretli v otvorenom boji habsburskí vojaci poľného maršala Sieberga von Heistera a kuruckí povstalci generála Mikuláša Berčéniho. Po krvavej bitke zostalo na bojisku veľa veľa vojakov mrtvých a ranených. Ranení kuruci boli prevezení do Sobotišťa, kde mnohí svojim zraneniam podľahli. [...]

Opevnené kostoly Horehronia II.

12.10.2023

Podbrezová Lopej – Kostol sv. Juraja mučeníka Kostol patrí do skupiny stredovekých kostolov zo 14.storočia. Barokovo upravený bol v roku 1752.Takmer kompletne je zachované opevnenie s neporušenými štrbinovými strieľňami. Polomka – Kostol sv. Jána Krstiteľa. Neskororenesančný rímsko-katolícky Kostol svätého Jána Krstiteľa bol [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.