Založ si blog

Minerálny prírodný kúpeľ – Liptovský Ján

 

Na južnom okraji Liptovského Jána pramení prírodný termálny výver, ktorý miestni obyvatelia nazývajú Kaďa. Návštevník si tu ihneď zaregistruje klasický „vajcovkový“ zápach. Je to spôsobené tým, že voda obsahuje značné množstvo síranov. Voda je mineralizovaná, hydrouhličitanovo-síranová, silne uhličitá, vápenato-horečnatá, hypotonická. Má liečivé účinky pri reumatických chorobách, ochoreniach ženských orgánov, kožných ochoreniach či chorobách pohybového ústrojenstva.

Na priaznivé účinky tunajšej vody prišli podľa tradície úplnou náhodou miestne ženy, ktoré v prameni močili konope. Zistili, že vďaka kontaktu s vodou vyzerajú mladšie, vydržia dlhšie tancovať a prestávajú ich trápiť rôzne zdravotné problémy.

Voda v jánskej Kadi má teplotu 20°C a výdatnosť 10,6 litra/min.  Keď do nej vojdeme, na pocit je skôr vlažná, až chladivá.. Napriek svojej nízkej teplote majú v nej obsiahnuté plyny efekt perličkového kúpeľa a zahrejú celé telo aj v zime. Plyny začnú pôsobiť na pokožku jemným štípaním a prehrievajú tkanivá a ubolené kĺby. Nečudo, že mnohí vraj do Kade prichádzajú i v zime.

Okrem samotnej kade sa môžete okúpať v priľahlom ,,bazéniku“, ktorý je s prameňom priamo prepojený. Bazénik je plytký, ale zároveň dostatočne hlboký na plávanie. Otužilci môžu vyskúšať neďaleký miestny potok .

Návštevníci Liptovského Jána si často chodia naberať do fliaš minerálnu vodu z prameňa Teplica, ktorý sa nachádza pri vstupe do areálu. Prameň Teplica je jedným zo 14-tich prameňov v Liptovskom Jáne.

 

 

Foto : Miňo …

Bojiská na Slovensku – Cetunský boj

10.04.2024

Oblasť Bielych Karpát mala pre nemeckú armádu strategický význam. Mala to byť jedna z hlavných ústupových ciest na Moravu. V tejto oblasti pôsobili partizáni oddielu Hurban, Veliteľom oddielu bol kpt .Miloš Uher . Proti partizánom nasadili špeciálnu protipartizánsku jednotku s krycím názvom Edelweis, ktorej vypomáhal aj špeciálny slovenský oddiel POHG. Jednotka [...]

Bojiská na Slovensku – Vrbovce , Ostrý vrch

03.04.2024

Na Ostrom vrchu nad Vrbovcami sa v decembri 1704 stretli v otvorenom boji habsburskí vojaci poľného maršala Sieberga von Heistera a kuruckí povstalci generála Mikuláša Berčéniho. Po krvavej bitke zostalo na bojisku veľa veľa vojakov mrtvých a ranených. Ranení kuruci boli prevezení do Sobotišťa, kde mnohí svojim zraneniam podľahli. [...]

Opevnené kostoly Horehronia II.

12.10.2023

Podbrezová Lopej – Kostol sv. Juraja mučeníka Kostol patrí do skupiny stredovekých kostolov zo 14.storočia. Barokovo upravený bol v roku 1752.Takmer kompletne je zachované opevnenie s neporušenými štrbinovými strieľňami. Polomka – Kostol sv. Jána Krstiteľa. Neskororenesančný rímsko-katolícky Kostol svätého Jána Krstiteľa bol [...]

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11, aktualizované: 06:50

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Ukrajina, Bohdana

Expert z Ukrajiny: Rozhodujeme sa, či zachránime mestá alebo vojakov

29.04.2024 06:00

Myšlienka predčasných rokovaní o mieri na Ukrajine nie je veľmi populárna, hoci stále viac ľudí v politickom vedení štátu aj vo verejnosti nad ňou uvažuje.