Založ si blog

Prameň rieky Poprad

 

Rieka Poprad má dva pramenné zdroje v západnej časti Vysokých Tatier. Vzniká sútokom Hincovho potoka a potoka Krupá.

Hincov potok tesne pred sútokom:

Potok Krupá tesne pred sútokom:

 

Sútok potokov sa nachádza v Mengusovskej doline vo Vysokých Tatrách (1302,3 m n. m.).

Sútok Hincovo potoka a potoka Krupá:

 

 

Hincov potok vyteká z Veľkého hincovho plesa

Hincov potok hneď pod plesom:

 

Veľké Hincovo pleso:

 

 

 

 

 

 

Potok Krupá vyteká z Popradského plesa.

Potok Krupá hneď pod plesom:

 

Popradské pleso:

 

 

 

 

 

Hincov potok je považovaný za pramenný tok rieky Poprad. Tak ako pri Bielom Váhu, postupne v novších mapách názov Veľký zlomiskový potok .nahrádza názov Biely Váh, aj názov potoka Krupá sa nahrádza názvom Poprad. Takže onedlho nebudeme rozmýšľať nad tým, kde začína rieka Poprad. Bude to jednoznačne Popradské pleso.

Dĺžka rieky je na Slovensku 140 km. Pri dedine Mníšek nad Popradom odteká do Poľska. Celková dĺžka je 170 km.

O rieke Poprad sú písomné doklady od začiatku 13. storočia. Najstaršie zápisy sú v listine kráľa Ondreja II. z roku 1209 o darovaní rozsiahleho územného majetku v severovýchodnom Spiši spišskému prepoštovi Adolfovi a jeho sestre.

Rovnomenný názov, aký má rieka Poprad, má aj mesto Poprad. Mesto Poprad leží v údolí hornej časti toku rieky. Najstarší doklad o dedine Poprad je z roku 1256. Jestvovanie dediny sa predpokladá už v prvej polovici 13. storočia. Pravdepodobne názov rieky Poprad je starší ako názov ľudského sídla Poprad.

Názory jazykovedcov o pôvode a výklade názvu rieky Poprad sú nejednotné. Do polovice 20. storočia prevládali názory, že je pred slovanského pôvodu. Šimon Ondruš však dôvodí, že má praslovanský základ. Poprad znamená “vinúci sa, krútiaci sa tok”.

 

foto: miňo…

Bojiská na Slovensku – Cetunský boj

10.04.2024

Oblasť Bielych Karpát mala pre nemeckú armádu strategický význam. Mala to byť jedna z hlavných ústupových ciest na Moravu. V tejto oblasti pôsobili partizáni oddielu Hurban, Veliteľom oddielu bol kpt .Miloš Uher . Proti partizánom nasadili špeciálnu protipartizánsku jednotku s krycím názvom Edelweis, ktorej vypomáhal aj špeciálny slovenský oddiel POHG. Jednotka [...]

Bojiská na Slovensku – Vrbovce , Ostrý vrch

03.04.2024

Na Ostrom vrchu nad Vrbovcami sa v decembri 1704 stretli v otvorenom boji habsburskí vojaci poľného maršala Sieberga von Heistera a kuruckí povstalci generála Mikuláša Berčéniho. Po krvavej bitke zostalo na bojisku veľa veľa vojakov mrtvých a ranených. Ranení kuruci boli prevezení do Sobotišťa, kde mnohí svojim zraneniam podľahli. [...]

Opevnené kostoly Horehronia II.

12.10.2023

Podbrezová Lopej – Kostol sv. Juraja mučeníka Kostol patrí do skupiny stredovekých kostolov zo 14.storočia. Barokovo upravený bol v roku 1752.Takmer kompletne je zachované opevnenie s neporušenými štrbinovými strieľňami. Polomka – Kostol sv. Jána Krstiteľa. Neskororenesančný rímsko-katolícky Kostol svätého Jána Krstiteľa bol [...]

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Titanic - fotografia ľadovca

Hodinky najbohatšieho muža na Titaniku sa predali za viac ako milión libier

28.04.2024 16:28

Zlaté vreckové hodinky, ktoré patrili najbohatšiemu cestujúcemu na palube Titaniku, sa predali za takmer 1,2 milióna libier.

fico, šimečka

Prieskum: Smer vedie, ale PS a Hlas sú blízko. V parlamente by boli aj SNS a Republika

28.04.2024 14:45

Najvyššie preferencie v apríli má strana Smer, ktorá by získala 21,1 percenta hlasov. V parlamente by bolo podľa prieskumu Focusu 7 strán.