Založ si blog

Prameň rieky Čierna voda

 

Čierna voda je nížinnou riekou na južnom Slovensku, Je to 14 najdlhšia rieka na Slovensku, má 113 km.

Čierna voda začína od objektu priepustu pod Šúrskym kanálom, asi 0,5 km severovýchodne od južného konca Novej Pezinskej ulice, v nadmorskej výške 130 m n. m. .

Šúrsky kanál bol vybudovaný v rokoch 1942 až 1942 židovskými väzňami v rámci nútených prác a výrazné úpravy boli vykonané v rokoch 1956 až 1947. Zachytáva a odvádza vody z malokarpatských potokov, čím sa výrazne narušilo zásobovanie vodou chránenej lokality Šúr. Tento zásah výrazne zmenil dovtedajšiu hydrografickú situáciu, pretože narušil pôvodné korytá vodných tokov.

Mapové materiály v minulosti zakresľovali Čiernu vodu na rôznych miestach a informácie v písomných materiáloch sa rozchádzajú. Najviac zaužívaný je názor , že Čierna voda pramení v Malých Karpatoch   pod Malým Javorníkom, západne od Svätého Jura. Korešponduje to so súčasným Račím potokom./ potok Javorník/, ktorý ústí do Šúrskeho kanála.

V minulosti sa aj potok Blatina považoval za horný tok Čiernej vody, teda za súčasť Čiernej vody. Podľa mapy z rokov 1700 – 1705 vtekala súčasná Blatina,/ vtedy pomenovaná ako Čierna voda,/ do dnešnej Čiernej vody JV od obce Svätý Jur v lokalite Šúr. Blatina má pramenisko na JV svahu pod hrebeňom, ktorý spája vrchy Čmeľok a Čertov kopec.  Následne tečie juhovýchodne do Pezinka a ústí tiež do Šúrskeho kanála.

Podľa 2. a 3. vojenského mapovania (19. stor.) vytekala Čierna voda pri Šúre,  v koryte toku Čeklís.  Tak sa nazýval pravdepodobne tok, ktorý vytekal zo Šúra.

Pracovníci Vodohospodárskeho podniku Bratislava, odštepného závodu v Šali, určili prameň Čiernej vody tesne nad štátnou cestou č. 502 Pezinok – Sv. Jur vo vinohrade. Pod cestou je vybudovaný rúrový priepust a odtiaľ je otvorený profil vedený cez záhradkársku lokalitu, potom pod mostom železničnej trate Bratislava – Trnava. Ďalej je tok vedený v krytom profile až po Šúrsky kanál. Pravdepodobne to určili podľa toho, ktorý vodný tok sa vlieva do Šúrskeho kanála najbližšie k priepusti  Čiernej vody.

Dodnes nie je známy vzťah medzi niektorými zaniknutými tokmi a korytom dnešnej Čiernej vody.Jednoznačne určiť prameň Čiernej vody sa teda nedá, ale aspoň vieme určiť jeho začiatok. Je to Šurský kanál.

Na Podunajskej nížine  vytvára Čierna voda početné meandre, slepé ramená a hlavný tok pretínajú mnohé vodné kanály. Prietok zlepšuje prepojenie (spojovací kanál) s Malým Dunajom pri Novej Dedinke Pri obci Čierna voda sa časť toku oddeľuje a spája sa s Malým Dunajom, časť toku pokračuje ramenom Stará Čierna voda. Severozápadne od obce Kráľov Brod priberá Stará Čierna voda Salibský Dudváh a do Malého Dunaja ústi severozápadne od Kolárova.

Čierna voda je pekný slovenský názov rieky, ktorý charakterizuje farbu tohto vodného toku, podobne ako Čierny Váh, Čierny Hron.

 

Šúrsky kanál.

 

 

Šúrsky kanál v mieste priepuste Čiernej vody.

 

 

 

Priepusť Čiernej vody zo Šúrskeho kanála.

 

 

 

 

Čierna voda tesne za priepusťou.

 

 

Foto: miňo…

Bojiská na Slovensku – Cetunský boj

10.04.2024

Oblasť Bielych Karpát mala pre nemeckú armádu strategický význam. Mala to byť jedna z hlavných ústupových ciest na Moravu. V tejto oblasti pôsobili partizáni oddielu Hurban, Veliteľom oddielu bol kpt .Miloš Uher . Proti partizánom nasadili špeciálnu protipartizánsku jednotku s krycím názvom Edelweis, ktorej vypomáhal aj špeciálny slovenský oddiel POHG. Jednotka [...]

Bojiská na Slovensku – Vrbovce , Ostrý vrch

03.04.2024

Na Ostrom vrchu nad Vrbovcami sa v decembri 1704 stretli v otvorenom boji habsburskí vojaci poľného maršala Sieberga von Heistera a kuruckí povstalci generála Mikuláša Berčéniho. Po krvavej bitke zostalo na bojisku veľa veľa vojakov mrtvých a ranených. Ranení kuruci boli prevezení do Sobotišťa, kde mnohí svojim zraneniam podľahli. [...]

Opevnené kostoly Horehronia II.

12.10.2023

Podbrezová Lopej – Kostol sv. Juraja mučeníka Kostol patrí do skupiny stredovekých kostolov zo 14.storočia. Barokovo upravený bol v roku 1752.Takmer kompletne je zachované opevnenie s neporušenými štrbinovými strieľňami. Polomka – Kostol sv. Jána Krstiteľa. Neskororenesančný rímsko-katolícky Kostol svätého Jána Krstiteľa bol [...]

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26, aktualizované: 09:41

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 09:48

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.