Založ si blog

Pomník výsadkovej skupine ZINC

 

 

Počas 2. svetovej vojny nebol  v lesoch na Záhorí až taký kľud ako by sa zdalo. Spomeniem jednu udalosť, ktorá sa stala neďaleko mesta Gbely.

V skorých ranných hodinách 28. marca 1942 vysadili neďaleko hraníc Slovenského štátu trojčlennú paradesantnú skupinu ZINC, vycvičená v Anglicku. Navigačnou chybou posádky Halifaxu z RAF parašutisti nevyskočili z lietadla  na území protektorátu, na Morave, ale na Záhorí v gbelskom chotári. Veliteľom skupiny bol npor. Oldřich Pechal.  Výsadkári sa v prvý deň ukrývali v lesoch medzi obcami Gbely a Smolinské. Prelet nepriateľského lietadla ochrana štátu zaregistrovala, ale o výsadku nik nevedel. Až  30. marca 1942 našli zakopané padáky. Na Slovensku sa domnievali, že výsadkári budú vykonávať diverzné činnosťi v Naftových doloch. Všetky ozbrojené zložky na Záhorí boli v pohotovosti a pátrali po záškodníkoch. Výsadkári však hneď na druhý deň prešli na územie  protektorátu.

Člen skupiny Viliam Gerik sa 6. apríla 1942 sám prihlásil na pražskom gestape, kde zradil svojich druhov. Od Pechala sa konfidenti gestapa  márne pokúšali získať ďalšie informácie. Jeho rodičov a príbuzných popravili zastrelením v Brne. Pechala popravili obesením v Mauthausene. Člen skupiny Arnošt Mikša padol 30. apríla do pasce. Bol zranený a v beznádejnej situácii sa sám zastrelil. Kolaborujúci Gerik sa nakoniec tiež dostal do koncentračného tábora v Dachau, kde prežil koniec vojny. Po oslobodení bol odsúdený k poprave obesením.

Naftové doly v Gbeloch sa teda vyhli diverznej činnosti a ťažba ropy nebola prerušená. K  pokusu zlikvidovať ťažobné veže sa uskutočnilo 5. septembra 1942 o 5 hodine ráno. Naftové doly v Gbeloch boli bombardované. Bolo zhodených 8 bômb, z toho 2 neexplodovali. Bombardovaním bola značne poškodená budova riaditeľstva Deutsche Erdöl A.G., ktorá bola od budovy železničnej stanice vzdialená niekoľko desiatok metrov. Inak však väčšie materiálne škody nespáchali.

 

Pomník neďaleko Gbelov.

 

foto: mino…

 

Text na pomníku:

 

NA TÝCHTO MIESTACH
BOLA 23. 3. 1942
VYSADENÁ PARASKUPINA

ZINC

 

NPOR. OLDŘICH PECHAL
12. 5. 1913 – 22. 9. 1942

RTM. ARNOŠT MIKŠ
27. 7. 1913 – 30. 4. 1942

SLOB. VILIAM GERIK
28. 12. 1920 – 29. 4. 1947

 

Ešte jednu poznámku. Môjho strýka vyhodili z ruského lietadla mimo územia SNP. Hovoril, že sa to stalo preto, lebo piloti boli opití. Nemci ich hneď pochytali a pozatvárali. Našťastie on to prežil. Škoda, že mu už nemôžem ukázať tento článok. Navigačné chyby sa stávali aj inde, nemuselo to byť alkoholom.

Bojiská na Slovensku – Cetunský boj

10.04.2024

Oblasť Bielych Karpát mala pre nemeckú armádu strategický význam. Mala to byť jedna z hlavných ústupových ciest na Moravu. V tejto oblasti pôsobili partizáni oddielu Hurban, Veliteľom oddielu bol kpt .Miloš Uher . Proti partizánom nasadili špeciálnu protipartizánsku jednotku s krycím názvom Edelweis, ktorej vypomáhal aj špeciálny slovenský oddiel POHG. Jednotka [...]

Bojiská na Slovensku – Vrbovce , Ostrý vrch

03.04.2024

Na Ostrom vrchu nad Vrbovcami sa v decembri 1704 stretli v otvorenom boji habsburskí vojaci poľného maršala Sieberga von Heistera a kuruckí povstalci generála Mikuláša Berčéniho. Po krvavej bitke zostalo na bojisku veľa veľa vojakov mrtvých a ranených. Ranení kuruci boli prevezení do Sobotišťa, kde mnohí svojim zraneniam podľahli. [...]

Opevnené kostoly Horehronia II.

12.10.2023

Podbrezová Lopej – Kostol sv. Juraja mučeníka Kostol patrí do skupiny stredovekých kostolov zo 14.storočia. Barokovo upravený bol v roku 1752.Takmer kompletne je zachované opevnenie s neporušenými štrbinovými strieľňami. Polomka – Kostol sv. Jána Krstiteľa. Neskororenesančný rímsko-katolícky Kostol svätého Jána Krstiteľa bol [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.