Založ si blog

Vzbury na Slovensku – Černová

V Černovej (časť Ružomberka) si obyvatelia z vlastných financií a z iniciatívy rodáka z obce Andreja Hlinku,  postavili katolícky kostol. Stavba kostola sa začala v roku 1905. Na jeseň 1906 bol kostol dokončený. Väčšina Černovčanov spájala jeho vysviacku s Hlinkom. Vysvätenie kostola skomplikovalo Hlinkove suspendovanie spišským biskupom Alexandrom Párvym a jeho odsúdenie svetským súdom v súvislosti s voľbami do Uhorského snemu v roku 1906. Hlinka sa angažoval vo voľbách v apríli 1906. Verejne vystupoval proti maďarizácii a kritizoval porušovanie národnostných a kultúrnych práv. Černovčania spišskému biskupovi  zaslali niekoľko prosieb, aby počas posviacky  svoj vzťah k Hlinkoví urovnal a ten mohol byť prítomný, resp. aby sa posviacka konala len po jeho návrate do úradu. Všetko bolo odmietnuté.

Kostol mal byť vysvätený 27. októbra 1907. Spišský biskup Párvy odmietol však svoju osobnú účasť. Zastupovanie zveril spišskému kanonikovi Antonovi Kurimskému. Vysviackou poveril slovenského dekana Martina Pazúrika z Liskovej, ktorý podporoval maďarských a maďarónskych politikov a postupne prijímal protislovenské a protihlinkovské postoje.  Deň pred tragédiou prišla do dediny skupina žandárov. Malí vyšetriť nočný pokus zabrániť vysviacke ukrytím zariadenia z kostola. V nedeľu 27. októbra 1907, v deň  plánovanej vysviacky, ju doplnila ďalšia skupina žandárov. Keď obyvatelia obce zbadali prichádzajúce záprahy koní a v nich sediacich duchovných a žandárov obkolesili koče a chceli ich zastaviť. Žandári sa pomocou bajonetov snažili uvoľniť priestor okolo koča a umožniť jeho priechod do dediny. Koče sa dostali do úplného obkľúčenia. Vyplašené kone sa začali spínať. Po tom ako ich niekoľko dedinčanov chytilo za uzdy jedného  z nich zrazili úderom do hlavy na zem. Následne vyleteli ku kočom prvé kamene. Veliteľ žandárov vydal rozkaz strieľať do davu ľudí. Zastrelili pritom 15 ľudí a mnohých ďalších zranili. Medzi zastrelenými bolo 11 mužov a 4 ženy. Najmladšími obeťami boli dve len pätnásťročné dievčatá. V Černovej nasledovala séria zatýkaní. Celá dedina bola obsadená vojskom, ktoré sa úplne stiahlo až po novom roku.

V marci 1908 uhorské úrady spustili vykonštruovaný monsterproces proti Černovčanom. Obvinených bolo spolu 59 ľudí – 55 bolo obvinených z násilných trestných činov, pričom 4 z nich a ďalší 4 boli obvinení z krádeže (pokus prekaziť vysviacku ukrytím vybavenia kostola). Súd odsúdil 39 černovských žien a mužov na tresty odňatia slobody od 6 do 18 mesiacov.

Černovskej tragédia bola jednou z najkrvavejších udalostí posledných rokov RakúskoUhorska. Vyvolala veľké protesty v európskej dobovej tlači. Proti tejto masakre protestovali v zahraničí viaceré významné osobnosti, ako napríklad nórsky spisovateľ Bjornstjerne Björnson, britský publicista a historik Robert William Seton – Watson a ruský spisovateľ a filozof Lev Nikolajevič Tolstoj.

 

Pomník tragédie na cintoríne v Černovej s menami obetí

 

Kostolík v Černovej.

 

 

Foto: autor

 

Bojiská na Slovensku – Cetunský boj

10.04.2024

Oblasť Bielych Karpát mala pre nemeckú armádu strategický význam. Mala to byť jedna z hlavných ústupových ciest na Moravu. V tejto oblasti pôsobili partizáni oddielu Hurban, Veliteľom oddielu bol kpt .Miloš Uher . Proti partizánom nasadili špeciálnu protipartizánsku jednotku s krycím názvom Edelweis, ktorej vypomáhal aj špeciálny slovenský oddiel POHG. Jednotka [...]

Bojiská na Slovensku – Vrbovce , Ostrý vrch

03.04.2024

Na Ostrom vrchu nad Vrbovcami sa v decembri 1704 stretli v otvorenom boji habsburskí vojaci poľného maršala Sieberga von Heistera a kuruckí povstalci generála Mikuláša Berčéniho. Po krvavej bitke zostalo na bojisku veľa veľa vojakov mrtvých a ranených. Ranení kuruci boli prevezení do Sobotišťa, kde mnohí svojim zraneniam podľahli. [...]

Opevnené kostoly Horehronia II.

12.10.2023

Podbrezová Lopej – Kostol sv. Juraja mučeníka Kostol patrí do skupiny stredovekých kostolov zo 14.storočia. Barokovo upravený bol v roku 1752.Takmer kompletne je zachované opevnenie s neporušenými štrbinovými strieľňami. Polomka – Kostol sv. Jána Krstiteľa. Neskororenesančný rímsko-katolícky Kostol svätého Jána Krstiteľa bol [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.