Založ si blog

Vzbury na Slovensku – Polomka

V roku 1936 sa konal veľký štrajk horehronských lesných robotníkov a povozníkov ( tzv.Polomská vzbura). Dňa 20. januára bolo v Polomke veľké štrajkové manifestačné zhromaždenie. Už ráno okolo 9.jhodine sa zhromaždilo  pred obecný dom asi 200 ľudí. Do poludňajších hodín sa počet manifestujúcich zvýšil na 300. Vyslali deputáciu obecnému notárovi s požiadavkou zvýšenia dennej mzdy jak lesných robotníkov, tak aj  furmanov. Žiadali tiež, aby kolektívna zmluva medzi zamestnávateľom a robotníkmi bola okresným úradom urýchlene aj vybavená. Pokiaľ nebudú zvýšené  denné mzdy u oboch spomenutých zamestnaní odmietali nenastúpiť do práce. Notár  prisľúbil že ich sťažnosti postúpi okresnému úradu.  Zhromaždení obyvatelia sa potom bez výtržností  rozišli. Aby stávka nebola narušená stávkokazmi, boli na druhý deň 21. januára, vyslané hliadky ku všetkým cestám.  Nemali pustiť do práce žiadneho stávkokaza. Štrajk pokračoval vo všetkých dedinách  až po Červenú Skalu. Podľa odhadu štrajkového vedenia sa na Horehroní štrajku zúčastnilo  do 4000 lesných robotníkov a furmanov.

V piatok 31. januára konalo sa v Brezne pojednávanie o zmluve
pre lesných robotníkov a furmanov. Riaditeľstvo štátnych lesov z Banskej Bystrice  trvali na tom, aby  práce v lesoch boli dokončené za pôvodných podmienok. Zástupcovia štrajkujúcich uviedli množstvo dôvodov za okamžité zvýšenie mzdy. Hoci pojednávanie trvalo celý deň, k dohode nedošlo. O všeobecnej rámcovej zmluve pre lesných robotníkov a furmanov sa potom vyjednávalo  5. februára v ministerstve orby v Prahe. Na základe dohody z Prahy sa  7. februára konalo znovu pojednávanie na okresnom úrade v Brezne. Jak ťažké bolo dohodnúť sa na zvýšení miezd lesných robotníkov svedčí aj to, že toto pojednávanie trvalo od 10. hod. dopoludnia až do pol 11 hod. v noci. Predsa sa nakoniec dosiahla dohoda. Mzdy lesných robotníkov a furmanov sa zvýšili priemerne o 18 %. Všetci štrajkujúci robotníci nastúpili v zmysle novej dohody do práce.  Bol to jeden z najväčších štrajkov na Slovensku, lebo okrem lesného robotníctva patriaceho pod riaditeľstvo štátnych lesov v Banskej Bystrici, sa zúčastnilo štrajku aj robotníctvo  v obvode riaditeľstva štátnych lesov v Žarnovici.

Nebolí zaznamenane žiadne  násilnosti ani na jednej strane až na zopár drobných konfliktov. Napr. v Šumiaci  sa štrajkujúci robotníci  schádzali v súkromných domoch, kde sa radili o ďalšom postupe. Aj  23. januára 1936 o 18. hodine  bola takáto schôdzka.  Dozvedel sa o nej veliteľ žandárskej stanice. O hodinu sa tam  dostavil spolu so štyrmi žandármi a vládnym komisárom.  Veliteľ žiadal povolenie na konanie schôdzky. To však nemali. Niektorí z účastníkov schôdze vyzvali prítomných na útok na žandárov. Ale schôdza  sa nakoniec  v pokoji ukončia. Žandári si vyžiadali na druhý deň posilu z okresného veliteľstva v Brezne. O 16.30 hodine prišiel okresný veliteľ s trinástimi žandármi do Šumiaca. Chceli zaistiť  buričov z predchádzajúceho dňa.  Pred žandárskou stanicou sa však zhromaždilo dvesto až tristo ľudí (najmä žien a výrastkov), ktorí žiadali ich prepustenie. Veliteľ  ich  vyzval, aby sa rozišli. Dav na výzvu  nereagoval. Dal povel na použitie obuškov. Po tomto zákroku bol obnovený poriadok a autobus pohotovostného oddielu mohol nerušene odísť do Brezna. Ako uvádzajú žandári, mnohí demonštranti dostali obuškami, ale vraj nikto nebol vážne zranený.

 

Pomník štrajku drevorubačov.

Originál pomníka bol odhalený v roku 1957. Autorom je L. Sichman. V roku 2014 bol umiestnený do priestorov obecného úradu.

Kópia pomníka bola vytvorená v roku 2014. Nachádza sa pred domom kultúry v Polomke

 

 

 

 

foto: autor

Bojiská na Slovensku – Cetunský boj

10.04.2024

Oblasť Bielych Karpát mala pre nemeckú armádu strategický význam. Mala to byť jedna z hlavných ústupových ciest na Moravu. V tejto oblasti pôsobili partizáni oddielu Hurban, Veliteľom oddielu bol kpt .Miloš Uher . Proti partizánom nasadili špeciálnu protipartizánsku jednotku s krycím názvom Edelweis, ktorej vypomáhal aj špeciálny slovenský oddiel POHG. Jednotka [...]

Bojiská na Slovensku – Vrbovce , Ostrý vrch

03.04.2024

Na Ostrom vrchu nad Vrbovcami sa v decembri 1704 stretli v otvorenom boji habsburskí vojaci poľného maršala Sieberga von Heistera a kuruckí povstalci generála Mikuláša Berčéniho. Po krvavej bitke zostalo na bojisku veľa veľa vojakov mrtvých a ranených. Ranení kuruci boli prevezení do Sobotišťa, kde mnohí svojim zraneniam podľahli. [...]

Opevnené kostoly Horehronia II.

12.10.2023

Podbrezová Lopej – Kostol sv. Juraja mučeníka Kostol patrí do skupiny stredovekých kostolov zo 14.storočia. Barokovo upravený bol v roku 1752.Takmer kompletne je zachované opevnenie s neporušenými štrbinovými strieľňami. Polomka – Kostol sv. Jána Krstiteľa. Neskororenesančný rímsko-katolícky Kostol svätého Jána Krstiteľa bol [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.