Založ si blog

Bojiská na Slovensku – Telgárt.

Po vypuknutí Slovenského národného povstania 29. 8 1944 dostal peší pluk v Levoči rozkaz na zahájenie boja v priestore Kežmarku. Podarilo sa  ho 30.8. nakrátko aj obsadiť. Nastupujúce nemecké jednotky z priestoru Poľska  však pluk vytlačili a po neúspešných bojoch  museli opustiť aj Levoču. Pluk sa stiahol k Popradu . Tu bol posilnený 10 tankami, 2 delostreleckými batériami. Pod silným nemeckým tlakom peší pluk  naďalej ustupoval s ťažkými stratami,  Až sa dostal 4.9 1944 na líniu Červená Skala – Šumiac. Nemci  obsadili Telgárt . Po týchto neúspechoch velenie pluku prevzal kpt. Ján Stanek. Demoralizované jednotky  pešieho pluku sa mu podarilo spolu s kapitánom Ľudovítom Kramplom už 5.9.1944 zreorganizovať  a stabilizovať obranu.

Útočná zostava bola zaujatá 6.9. 1944 do 02:00 hod.  Povstalecké delostrelectvo zahájilo prípravnou paľbu na nemecké pozície o 04:50 hod., Presne o 05:00 hod začal hlavný útok, ktorý trval až do 11:00 hod., Vtedy začali Nemci z priestoru Telgártu ustupovať. Od rána 7.9. až do 02:00 hod nasledujúceho dna prebiehali ďalšie prudké boje.  Nepriniesli však už zmenu situácie. Boj znamenal pre 201. pluk  SS ťažkú porážku. Zanechal tu 436 mŕtvych, množstvo pechotných zbraní a zásob.

Frontová línia sa stabilizovala  21.9, kedy povstalecké jednotky prešli do protiútoku smerom na Pusté Pole, Popovú, Vernár, Dobšinskú ľadovú jaskyňu a Hranovnicu. Povstalci upevnili svoje pozície a obranu územia posunuli až po Vernár.  Nemeckým vojskám sa  ďalší postup na Banskú Bystricu nepodaril. Povstalci bránili slobodné územie ešte takmer dva mesiace. Udržali sa tu až do záveru októbra, do nemeckej generálnej ofenzívy.

Pre bojujúce a ustupujúce povstalecké jednotky to bola významná morálna podpora. Zabránilo sa rýchlemu postupu nemeckých okupačných jednotiek z východného smeru k Banskej Bystrici. Telgárt patrí k najvýznamnejším bojovým vystúpeniam 1. čs. armády na Slovensku a partizánov počas Slovenského národného povstania.

Počas dramatických bojov, ktoré sa v Telgárte uskutočnili v auguste a  v septembri 1944 bolo zabitých – pokiaľ je známe – 106 vojakov, partizánov a civilistov.

 

Na miestnom cintoríne je pamätník, ktorý pripomína viac než stovku padlých, ktorí sú tu pochovaní.

 

Tragické udalosti z čias druhej svetovej vojny pripomína aj pomník SNP pred obecným úradom, ktorému dominuje súsošie partizána, ženy a dieťaťa

 

 

Pamätná tabuľa obetiam 2. sv. vojny ja  na námestí, pri vchode do obecného úradu

 

Foto: autor

 

Bojiská na Slovensku – Cetunský boj

10.04.2024

Oblasť Bielych Karpát mala pre nemeckú armádu strategický význam. Mala to byť jedna z hlavných ústupových ciest na Moravu. V tejto oblasti pôsobili partizáni oddielu Hurban, Veliteľom oddielu bol kpt .Miloš Uher . Proti partizánom nasadili špeciálnu protipartizánsku jednotku s krycím názvom Edelweis, ktorej vypomáhal aj špeciálny slovenský oddiel POHG. Jednotka [...]

Bojiská na Slovensku – Vrbovce , Ostrý vrch

03.04.2024

Na Ostrom vrchu nad Vrbovcami sa v decembri 1704 stretli v otvorenom boji habsburskí vojaci poľného maršala Sieberga von Heistera a kuruckí povstalci generála Mikuláša Berčéniho. Po krvavej bitke zostalo na bojisku veľa veľa vojakov mrtvých a ranených. Ranení kuruci boli prevezení do Sobotišťa, kde mnohí svojim zraneniam podľahli. [...]

Opevnené kostoly Horehronia II.

12.10.2023

Podbrezová Lopej – Kostol sv. Juraja mučeníka Kostol patrí do skupiny stredovekých kostolov zo 14.storočia. Barokovo upravený bol v roku 1752.Takmer kompletne je zachované opevnenie s neporušenými štrbinovými strieľňami. Polomka – Kostol sv. Jána Krstiteľa. Neskororenesančný rímsko-katolícky Kostol svätého Jána Krstiteľa bol [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.