Založ si blog

Vzbury na Slovensku – Polomka

 

V roku 1932 sa na Slovensku začali protiexekučné akcie. Ich vyvrcholením sa stali  krvavé udalosti v Polomke. Musela sa s nimi zaoberať aj pražská vláda a boli predmetom rokovania poslancov Národného zhromaždenia.

V Polomke 12. novembra 1932 občania zabránili vykonať exekú-
ciu v prospech bohatého krčmára a úžerníka. Nedovolili ožobráčiť vdovu A. Tokárovú o posledný majetok a strechu nad hlavou. Exekučných úradníkov s ozbrojenou četníckou asistenciou jednoducho z obce vyhnali.

Do obce prišli posily z celého okresu. Večer  bolo v Polomke už 60 četníkov. Bojovú pohotovosť mali vojenské posádky v Brezne a Banskej Bystrici. Do Polomky prišli  zástupy ľudí zo susedných obcí Bacúcha, Závadky, Pohorelej a Šumiaca. Demonštranti zatlačili četníkov k obecnému domu. Veliteľ polomskej četníckej stanice  vydal rozkaz použiť strelné zbrane. Na zemi ostali dvaja mŕtvi ľudia – J.Piliar z Bacúcha a J.Pohorelec z Polomky. Ťažko ranený bol roľník J.Kotrčka z Polomky.
Krvavé potlačenie protiexekučnej vzbury ľudu v Polomke vyvolali búrku protestov a demonštrácií po celej republike. Pozornosť tomu venovali významné osobnosti vedy, umelci atď.

Tieto udalosti a obete na životoch  pripomína pamätna tabula na kultúrnom dome v Polomke

 

 

Foto : autor

Bojiská na Slovensku – Cetunský boj

10.04.2024

Oblasť Bielych Karpát mala pre nemeckú armádu strategický význam. Mala to byť jedna z hlavných ústupových ciest na Moravu. V tejto oblasti pôsobili partizáni oddielu Hurban, Veliteľom oddielu bol kpt .Miloš Uher . Proti partizánom nasadili špeciálnu protipartizánsku jednotku s krycím názvom Edelweis, ktorej vypomáhal aj špeciálny slovenský oddiel POHG. Jednotka [...]

Bojiská na Slovensku – Vrbovce , Ostrý vrch

03.04.2024

Na Ostrom vrchu nad Vrbovcami sa v decembri 1704 stretli v otvorenom boji habsburskí vojaci poľného maršala Sieberga von Heistera a kuruckí povstalci generála Mikuláša Berčéniho. Po krvavej bitke zostalo na bojisku veľa veľa vojakov mrtvých a ranených. Ranení kuruci boli prevezení do Sobotišťa, kde mnohí svojim zraneniam podľahli. [...]

Opevnené kostoly Horehronia II.

12.10.2023

Podbrezová Lopej – Kostol sv. Juraja mučeníka Kostol patrí do skupiny stredovekých kostolov zo 14.storočia. Barokovo upravený bol v roku 1752.Takmer kompletne je zachované opevnenie s neporušenými štrbinovými strieľňami. Polomka – Kostol sv. Jána Krstiteľa. Neskororenesančný rímsko-katolícky Kostol svätého Jána Krstiteľa bol [...]

vojna na Ukrajine, M777, Doneck

ONLINE: Ďalší silný ruský útok na ukrajinskú energetiku. Minister odporúča šetriť elektrinou

08.05.2024 06:40

Rusko podniklo ďalší rozsiahly vzdušný útok na Ukrajinu, použilo pri ňom riadené strely a drony.

Srbsko, Čína, Si Ťin-pching, Peng Li-jüan, Aleksandar Vučič

Si Ťin-pching je v Srbsku, pripomenul zásah čínskej ambasády lietadlom NATO spred štvrťstoročia

08.05.2024 06:05

Čínsky prezident Si Ťin-pching pokračuje vo svojej ceste po Európe. Z Francúzska sa v utorok presunul do Srbska, kde ho privítal jeho náprotivok Aleksandar Vučić.

Jutta Urpilainenová

Nová studená vojna? Eurokomisárka vysvetľuje, ako vyzerá konkurenčný boj s Ruskom a Čínou

08.05.2024 06:00

Eurokomisárka pre medzinárodné partnerstvá Jutta Urpilainenová hovorí o právnom štáte a médiách na Slovensku aj konkurenčnom boju EÚ s Ruskom a Čínou.

Pláž, Reynisfjara, Island, mReportér

Zábery z pláže, pred ktorou varujú turistov aj miestne úrady. Prečo je tak nebezpečná?

08.05.2024 05:00

mReportér Jaro Karak zachytil tieto pekné zábery priamo z Islandu.