Založ si blog

Bojiská na Slovensku – Čierny Balog

Len 40 obyvateľov Čierneho Balogu a 15 mužov z partizánskeho oddielu bojovali  a zastavili postup 700-členneho nemeckého práporu Wehrmachtu..

K Čiernemu Balogu sa v nedeľu 28. januára 1945 sa  brodili vysokým snehom z juhovýchodu od Klenovca  700-členný nemecký vojenský prápor. Postupovali  cez dolinu Páleničné  k osade Dobroč.  Odtiaľto sa chceli dostať do neďalekého Brezna. Od severovýchodu už bola na postupe osloboditeľská sovietska a rumunská armáda. Išlo o to, kto prv príde do dediny.

Občania Čierneho Balogu  nečakali na pomoc z vonku, ale  rozhodli sa  ubrániť obec vlastnými silami. Obrancom zo začiatku  velil štábny kapitán Dr. Ján Benko, príslušník 2. Čs. paradesantnej brigády. Okolo 15 hod. sa začali na veľkú otvorenú lúku pred hlavne obrancov približovať prvé skupiny fašistov. Kapitán Benko  zhodnotil situáciu ako beznádejnú. Chcel ustúpiť do dediny. Poručík Anton Kupec – Múranica, domáci z osady U Medveďov si uvedomil, že ústup by umožnil Nemcom dostať sa do osady Dobroč.  Tam by potom začali pre nich výhodnejší spôsob boja aj s možným vypálením celej dediny. V rozhodujúcej, najkritickejšej chvíli  sa vzoprel veliacemu dôstojníkovi a prevzal velenie, ale i zodpovednosť. Pochádzal z tohto kraja, poznal tamojší terén. Mal aj viac skúseností z frontu.  Využil moment prekvapenia. Náhly útok zmiatol  Nemcov, ktorí išli v zástupe a stali sa ľahkým terčom. Pri tomto prvom stretnutí zanechali na lúke Nemci asi 60 mŕtvych. Ostatní bezhlavo utekali nazad hore dolinou Páleničnô. Na strane obrancov bol ťažko ranený guľometčík Jozef Schön, ktorý zraneniu podľahol. Ukoristených bolo 10 guľometov, 16 pušiek, náboje…, všetko sa využilo pri nasledujúcich bojoch.

 

Pamätník v doline Páleničnô

 

 

 

Okolo 20. hodiny sa nemeckí vojaci znova pokúsili preraziť obranu, ale opäť narazili na húževnatý odpor. Nemeckí vojaci   sa  potom snažili  dostáť do 8 km dlhej dediny na rôznych iných miestach.

 

Pamätník v susednej doline Šaling

 

 

 

Okolo polnoci z nedele na pondelok  zaútočili na obec cez  Repiská do doliny Brôtovo. Na bojisku nechali 10 mŕtvych. Pokračovali  cez Urbanov vrch smerom na osady Dolina a Medveďov, ale ani tu
neprelomili obranu a stratili 11 mužov. Okolo 8 hodiny spojka z  osady Krám oznámila, že tam prišla  rota Nemcov (120 mužov) z Hronca. Presunulo sa tam družstvo partizánov. aby zabránili prípadnému
ďalšiemu preniknutiu Nemcov do Balogu.

Pamätná tabuľa v osade Krám

 

 

 

Keď už obrancovia Čierneho Balogu druhý deň odrážali útoky nemeckých jednotiek, tak sa 29. januára okolo 11-tej hodine sa objavili sovietske hliadky.. Spoločne  so sovietskou a rumunskou armádou bol potom oslobodený  celý Čierny Balog.

Rýchle oslobodenie Čierneho Balogu významne pomohlo oslobodeniu celého Horehronia. Otvorilo cestu k Breznu z južnej strany. Nemecké vojská museli doliny od Červenej Skaly a Tisovca po Brezno urýchlene opustiť, inak by sa dostali do obkľúčenia.

V roku 1947 bol Čierny Balog označený za povstaleckú obec. Krvavú minulosť tu pripomína viac ako dvadsať pamätníkov, pamätných tabúľ a náhrobných pomníčkov padlým, vrátane dvoch masových hrobov.

Počas 2. svetovej vojny v Čiernom Balogu zahynulo 54 miestnych ľudí,  Pozdĺž tzv. cesty smrti sa odhaduje viac ako 80 zastrelených partizánov a povstaleckých vojakov. K obetiam patrí aj približne 60 upálených Rómov. Pri oslobodzovacích bojoch padlo takmer 170 nemeckých vojakov.

 

foto: autor

Bojiská na Slovensku – Cetunský boj

10.04.2024

Oblasť Bielych Karpát mala pre nemeckú armádu strategický význam. Mala to byť jedna z hlavných ústupových ciest na Moravu. V tejto oblasti pôsobili partizáni oddielu Hurban, Veliteľom oddielu bol kpt .Miloš Uher . Proti partizánom nasadili špeciálnu protipartizánsku jednotku s krycím názvom Edelweis, ktorej vypomáhal aj špeciálny slovenský oddiel POHG. Jednotka [...]

Bojiská na Slovensku – Vrbovce , Ostrý vrch

03.04.2024

Na Ostrom vrchu nad Vrbovcami sa v decembri 1704 stretli v otvorenom boji habsburskí vojaci poľného maršala Sieberga von Heistera a kuruckí povstalci generála Mikuláša Berčéniho. Po krvavej bitke zostalo na bojisku veľa veľa vojakov mrtvých a ranených. Ranení kuruci boli prevezení do Sobotišťa, kde mnohí svojim zraneniam podľahli. [...]

Opevnené kostoly Horehronia II.

12.10.2023

Podbrezová Lopej – Kostol sv. Juraja mučeníka Kostol patrí do skupiny stredovekých kostolov zo 14.storočia. Barokovo upravený bol v roku 1752.Takmer kompletne je zachované opevnenie s neporušenými štrbinovými strieľňami. Polomka – Kostol sv. Jána Krstiteľa. Neskororenesančný rímsko-katolícky Kostol svätého Jána Krstiteľa bol [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.