Založ si blog

Príbeh o prameni – Prameň Boženy Němcovej

Prameň bol objavený roku 1813. Dostal meno po českej spisovateľke  Boženy Němcovej, ktorá ho niekoľko ráz navštívila. Spoločnosť jej robil spisovateľ a brezniansky lekár G.K Zechenter-Laskomerský. V tom čase tam boli dokonca kúpele. V súčasnosti tu po známych kúpeľoch už nič neostalo, teda okrem vody. Tá nikdy nezamŕza a nevysychá a miestni obyvatelia či návštevníci dediny si ju chodia stále naberať do fliaš pre svoju potrebu a osvieženie. V minulosti sa minerálna voda plnila a predávala v pečatených fľašiach s etiketou.

Spisovateľka o miestnej vode povedala: ”Voda je velmi dobrá, studená jako led a tak silná, že se oči zalévají, jak ji pohárik vypije, a člověk je potom v stavu klince strávit

Spisovateľka popri popíjaní vody z prameňa si svoju ubolenú dušu liečila v spoločnosti obyčajných ľudí, ktorí ju inšpirovali a svoje zážitky z pobytu na Bacúchu opísala v diele Chyže pod horama.

Prameň sa nachádza sa za obcou Bacúch v Bacúšskej doline. Bacúšskej doline. Romantická drevená „hájenka“,, v ktorej prespávala Božena Němcova dodnes stojí v blízkosti prameňa.

 

foto : autor

 

 

 

 

 

Bojiská na Slovensku – Cetunský boj

10.04.2024

Oblasť Bielych Karpát mala pre nemeckú armádu strategický význam. Mala to byť jedna z hlavných ústupových ciest na Moravu. V tejto oblasti pôsobili partizáni oddielu Hurban, Veliteľom oddielu bol kpt .Miloš Uher . Proti partizánom nasadili špeciálnu protipartizánsku jednotku s krycím názvom Edelweis, ktorej vypomáhal aj špeciálny slovenský oddiel POHG. Jednotka [...]

Bojiská na Slovensku – Vrbovce , Ostrý vrch

03.04.2024

Na Ostrom vrchu nad Vrbovcami sa v decembri 1704 stretli v otvorenom boji habsburskí vojaci poľného maršala Sieberga von Heistera a kuruckí povstalci generála Mikuláša Berčéniho. Po krvavej bitke zostalo na bojisku veľa veľa vojakov mrtvých a ranených. Ranení kuruci boli prevezení do Sobotišťa, kde mnohí svojim zraneniam podľahli. [...]

Opevnené kostoly Horehronia II.

12.10.2023

Podbrezová Lopej – Kostol sv. Juraja mučeníka Kostol patrí do skupiny stredovekých kostolov zo 14.storočia. Barokovo upravený bol v roku 1752.Takmer kompletne je zachované opevnenie s neporušenými štrbinovými strieľňami. Polomka – Kostol sv. Jána Krstiteľa. Neskororenesančný rímsko-katolícky Kostol svätého Jána Krstiteľa bol [...]

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

Irán, armáda

Explózie v Iráne. Predstavitelia USA uviedli, že je to izraelská odveta, strany konflliktu zatiaľ mlčia

19.04.2024 05:45

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán ako odvetu za jeho úder, uviedli pre americké médiá nemenovaní predstavitelia USA.

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.