Založ si blog

Prameň rieky Ondava

 

Rieka Ondava pramení v západnej časti Nízkych Beskýd, pod slovensko-poľskou hranicou, v nadmorskej výške asi 550m   Oficiálny prameň má uprostred malej obce Ondavka, priamo pred miestnym kostolíkom. Ministerstvo zemnedelstva ČR v roku 1934 dalo postaviť nad prameňom betónový prístrešok. Ondava má dĺžku 146 km. Podľa dĺžky je 8. najdlhšou riekou Slovenska Spoločne s Latoricou vytvára rieku Bodrog, ich sútokom pri obci Zemplín v nadmorskej výške 94,5 m n. m.. Zápaly z rieky boli v minulosti pravidelné. Rozsiahle práce na úprave povodia všetkých tokov Zemplína sa začali už v 19. storočí, na Ondave v päťdesiatych a šesťdesiatych rokoch 20. storočia. Napriek tomu je táto rieka i dnes prirodzeným biotopom mnohých druhov vodných vtákov. Na Ondave sa nachádza vodné dielo Veľká Domaša ktorá je zásobárňou úžitkovej i pitnej vody. Na vyrovnávanie prietokov slúži vyrovnávacia nádrž Malá domaša Po vstupe do Východoslovenskej nížiny je jej koryto umelo napriamené, regulované a systém protipovodňových hrádzí chráni okolie proti záplavám.

Dolná časť Ondavy mala v stredoveku názov Bodrog. Názov Ondava bol zaužívaný len pre horný tok rieky a stredný pri dedine Tušice o čom sú súhrnné doklady  z 18. storočia. V histórii zohrala Ondava svoju úlohu v novembri 1944, keď vojská Červenej armády postupovali cez Zemplín od Michaloviec na Košice. Nemci vyhodili všetky mosty do povetria, naviac bola rieka práve veľmi rozvodnená. Za pomoci delostrelectva tu vojaci museli stavať nové provizórne mosty, čo spomalilo postup oslobodzovacích jednotiek o niekoľko dní.

O pôvode názvu Ondava som veľa nezistil. Nevysvetlená ostáva nosovka pred /d/. Domnienka P. J. Šafárika, že súvisí s lat. unda, -ae „vlna“, nie je správna. Je charakteristická pre obdobie, keď sa ešte nedalo hovoriť o etymológii ako o vede a o pôvode slov sa naivne hádalo.  Isté je len to, že mená, názvy s koncovkou „ava“, „va“ obyčajne znamenajú tečúcu vodu, rieku, väčší potok, napr. Nitrava (starý pôvodný názov), Orava, Likava, Litava, Jelšava, Ondava atď.

. Do Ondavky vedú dve cesty. Prvá, z neďalekej Vyšnej Polianky, je slušnejšia. No navigácia vás do dediny môže zobrať aj druhou cestou, z pár kilometrov vzdialeného Becherova. Nazvať ju rozbitou asfaltkou by bolo vychvaľovaním tejto cesty – to, že tam niekedy bol aj asfalt, vidno už len miestami. No ak sa do Ondavky vydáte práve tadiaľto, uvidíte z kopca malebné údolie, v ktorom dedina leží. Príroda tu má jedinečný šarm, ktorý je zrejmý len na miestach, na ktoré sa už zabudlo. Akurát ma rušili vzdychy mojej manželky, že si tu zničíme auto a na nové si už nenašetríme.

 

Kostol  v Ondavke pred ktorým je oficiálny prameň Ondavy:

Oficiálny prameň Ondavy v obci Ondavka:

Na mapách je vodný tok za Ondavkou stále označovaný ako Ondava. Nedalo mi to a šiel som popri potôčiku vyššie do hôr. Našiel som močaristé miesto / cca 100m. od štátnej hranice s Poľskom/, ktoré by sa snáď mohlo označiť tiež ako začiatok Ondavy.

Rozmýšľal som či nasledujúcu fotografiu uverejním. Zdala sa mi  znevážujúca pre prameň Ondavy. /deravý kontajner na smeti, opretý o betónový prístrešok prameňa/ :

 

Ale donútilo ma to zistiť viac údajov o tejto obci. Ondavka má len šestnásť obyvateľov a z toho sa v dedinke zdržiavajú len štrnásti. Takmer všetci sú dôchodcovia. Posledný zápis v obecnej kronike Ondavky znie dramaticky: „15. apríla 2015 obecný úrad v Ondavke zanikol.“ Obec zruinoval bývalý starosta, ktorý ju zadlžil na takmer 30-tisíc eur. V novinách o nej písali už viackrát – najčastejšie ako o dedine, ktorej exekútor zobral aj pozemky pod cintorínom. V Ondavke funguje len to, čo nemá na starosti obec. Poštár trafí, dokonca aj autobus sa v dedine otočí niekoľkokrát do dňa. Aj kostol funguje, ale chodia tam tri ženy a farár dochádza z vedľajšej dediny. Ale zvyšok? Obecný úrad neexistuje, svetlo nesvieti, odpad sa odváža na divoko, cesty neopravujú. Pre ľudí, ktorí tu zostali, má život v dedine bez starostu jedinú výhodu – nikto od nich nepýta miestne dane či poplatky za psa.

Aká je budúcnosť Ondavky? Ministerstvo vnútra predpokladá, že k pričleneniu obce Ondavka v okrese Bardejov dôjde až po najbližších parlamentných voľbách, ktoré majú byť na budúci rok. Pričleniť by sa mala buď k obci Becherov, alebo Vyšná Polianka. Ak by bol proces pričlenenia obce úspešný, bol by to koniec Ondavky. A na Slovensku by sme mali o jednu dedinu menej.

 

foto: miňo …

Bojiská na Slovensku – Cetunský boj

10.04.2024

Oblasť Bielych Karpát mala pre nemeckú armádu strategický význam. Mala to byť jedna z hlavných ústupových ciest na Moravu. V tejto oblasti pôsobili partizáni oddielu Hurban, Veliteľom oddielu bol kpt .Miloš Uher . Proti partizánom nasadili špeciálnu protipartizánsku jednotku s krycím názvom Edelweis, ktorej vypomáhal aj špeciálny slovenský oddiel POHG. Jednotka [...]

Bojiská na Slovensku – Vrbovce , Ostrý vrch

03.04.2024

Na Ostrom vrchu nad Vrbovcami sa v decembri 1704 stretli v otvorenom boji habsburskí vojaci poľného maršala Sieberga von Heistera a kuruckí povstalci generála Mikuláša Berčéniho. Po krvavej bitke zostalo na bojisku veľa veľa vojakov mrtvých a ranených. Ranení kuruci boli prevezení do Sobotišťa, kde mnohí svojim zraneniam podľahli. [...]

Opevnené kostoly Horehronia II.

12.10.2023

Podbrezová Lopej – Kostol sv. Juraja mučeníka Kostol patrí do skupiny stredovekých kostolov zo 14.storočia. Barokovo upravený bol v roku 1752.Takmer kompletne je zachované opevnenie s neporušenými štrbinovými strieľňami. Polomka – Kostol sv. Jána Krstiteľa. Neskororenesančný rímsko-katolícky Kostol svätého Jána Krstiteľa bol [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.