Založ si blog

Minerálny prírodný kúpeľ – Hozelec

 

Neďaleko Popradu, medzi Hozelcom a Gánovcami sa nachádza prameň, z ktorého zhruba každú trištvrte hodinu prýšti voda a  potom na rovnako dlhý čas je pauza. V katastri obce Hozelec vyviera niekoľko prameňov, ale najznámejším z nich je tento „gejzír“. Pramení na lúke, kde tvorí malé jazierko a usadeniny z vody vyformovali travertínovú plošinu.

Počas teplých dní tam chodia ľudia, ktorí oddychujú na okolitých lúkach a čakajú, kým prameň začne striekať, aby sa osviežili. Je to ako vodná masáž. Voda má dobrý vplyv na pooperačné stavy, pohybové ústrojenstvo, ale aj na kožné choroby.

Zdroj vody bol vyvŕtaný bol do hĺbky 110,0 m v roku 1977 v rámci hydrogeologického prieskumu minerálnych vôd oblasti Gánoviec. Celková mineralizácia je 3830 mg/l, teplota sa pohybuje medzi 22,3 – 25,2 0C. Minerálna voda je číra, zapácha po sírovodíku, má chuť teplej sírnej kyselky.  Voda vplyvom veľkého obsahu CO2  eruptuje pod veľkým tlakom z kovovej rúry navarenej na oceľovú pažnicu.. Na okolí vrtu si voda vytvorila jazierko o priemere asi 8 m, hlboké do 0,4 m.

Neďaleko tohto vrtu je travertínová kopa Biely kameň. Pôsobením tečúcej minerálnej vody z prírodného prameňa sú v okolí vyzrážané soli uhličitanu vépenatého zaujímavých tvarov. Pod prameňom vytekajúcim zo skaly sa vytvorilo jazierko, ktoré sa tiež využíva na kúpanie.

Väčšina ľudí chodiacich k týmto prameňom je z okolia, turisti toto miesto veľmi nepoznajú.

Minerálne pramene sa nachádzajú v katastry obce Hozelec, ale najlepší prístup je z obce Gánovce. A keď už budete v Gánovciach nemali by sme obísť ani Geopark  Neandertal. Travertínový výliatok  mozgovne neandertálca, ktorý bol nájdený na kope Hrádok, zabezpečil Gánovciam miesto vo všetkých učebniciach antropológie.

 

Pred erupciou:

Začínajúca erupcia:

Erupcia:

Deti kúpajúce sa v gejzíre:

 

Jazierko pod Bielou skalou:

 

Kúpajúci sa v jazierku pod Bielou skalou:

 

Foto : miňo…

 

 

1 – Gejzír

2 – Biela skala

 

Bojiská na Slovensku – Cetunský boj

10.04.2024

Oblasť Bielych Karpát mala pre nemeckú armádu strategický význam. Mala to byť jedna z hlavných ústupových ciest na Moravu. V tejto oblasti pôsobili partizáni oddielu Hurban, Veliteľom oddielu bol kpt .Miloš Uher . Proti partizánom nasadili špeciálnu protipartizánsku jednotku s krycím názvom Edelweis, ktorej vypomáhal aj špeciálny slovenský oddiel POHG. Jednotka [...]

Bojiská na Slovensku – Vrbovce , Ostrý vrch

03.04.2024

Na Ostrom vrchu nad Vrbovcami sa v decembri 1704 stretli v otvorenom boji habsburskí vojaci poľného maršala Sieberga von Heistera a kuruckí povstalci generála Mikuláša Berčéniho. Po krvavej bitke zostalo na bojisku veľa veľa vojakov mrtvých a ranených. Ranení kuruci boli prevezení do Sobotišťa, kde mnohí svojim zraneniam podľahli. [...]

Opevnené kostoly Horehronia II.

12.10.2023

Podbrezová Lopej – Kostol sv. Juraja mučeníka Kostol patrí do skupiny stredovekých kostolov zo 14.storočia. Barokovo upravený bol v roku 1752.Takmer kompletne je zachované opevnenie s neporušenými štrbinovými strieľňami. Polomka – Kostol sv. Jána Krstiteľa. Neskororenesančný rímsko-katolícky Kostol svätého Jána Krstiteľa bol [...]

Andrej Danko, semafor

Polícia zverejnila po viac ako troch mesiacoch video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43

Zábery pochádzajú z kamery električky.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21, aktualizované: 12:25

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.