Založ si blog

Minerálny prírodný kúpeľ – Liptovský Ján

 

Na južnom okraji Liptovského Jána pramení prírodný termálny výver, ktorý miestni obyvatelia nazývajú Kaďa. Návštevník si tu ihneď zaregistruje klasický „vajcovkový“ zápach. Je to spôsobené tým, že voda obsahuje značné množstvo síranov. Voda je mineralizovaná, hydrouhličitanovo-síranová, silne uhličitá, vápenato-horečnatá, hypotonická. Má liečivé účinky pri reumatických chorobách, ochoreniach ženských orgánov, kožných ochoreniach či chorobách pohybového ústrojenstva.

Na priaznivé účinky tunajšej vody prišli podľa tradície úplnou náhodou miestne ženy, ktoré v prameni močili konope. Zistili, že vďaka kontaktu s vodou vyzerajú mladšie, vydržia dlhšie tancovať a prestávajú ich trápiť rôzne zdravotné problémy.

Voda v jánskej Kadi má teplotu 20°C a výdatnosť 10,6 litra/min.  Keď do nej vojdeme, na pocit je skôr vlažná, až chladivá.. Napriek svojej nízkej teplote majú v nej obsiahnuté plyny efekt perličkového kúpeľa a zahrejú celé telo aj v zime. Plyny začnú pôsobiť na pokožku jemným štípaním a prehrievajú tkanivá a ubolené kĺby. Nečudo, že mnohí vraj do Kade prichádzajú i v zime.

Okrem samotnej kade sa môžete okúpať v priľahlom ,,bazéniku“, ktorý je s prameňom priamo prepojený. Bazénik je plytký, ale zároveň dostatočne hlboký na plávanie. Otužilci môžu vyskúšať neďaleký miestny potok .

Návštevníci Liptovského Jána si často chodia naberať do fliaš minerálnu vodu z prameňa Teplica, ktorý sa nachádza pri vstupe do areálu. Prameň Teplica je jedným zo 14-tich prameňov v Liptovskom Jáne.

 

 

Foto : Miňo …

Opevnené kostoly Horehronia II.

12.10.2023

Podbrezová Lopej – Kostol sv. Juraja mučeníka Kostol patrí do skupiny stredovekých kostolov zo 14.storočia. Barokovo upravený bol v roku 1752.Takmer kompletne je zachované opevnenie s neporušenými štrbinovými strieľňami. Polomka – Kostol sv. Jána Krstiteľa. Neskororenesančný rímsko-katolícky Kostol svätého Jána Krstiteľa bol [...]

Opevnené kostoly Horehronia I.

19.09.2023

Banska Bystrica, Sásová – Kostol sv. Antona a Pavla, pustovníkov Kostolík dal v miernej vyvýšenej polohe v obci postaviť okolo roku 1330 Mikuláš, syn magistra Donča. V tejto podobe sa zachovala až do rozsiahlej neskorogotickej prestavby, ktorú financoval na prelome 15. a 16. storočia bohatý banskobystrický mešťan a banský podnikateľ Michal Königsberger. Niekedy v tomto [...]

Prameň Ladienka. – Vyhne

26.08.2023

Najchladnejší prameň na Slovensku by mal byť Ladienka vo Vyhniach. Jeho voda má počas celého roka iba 4 stupne Celzia. Vyviera vo Vyhniach, pod Kamenným morom. . Ryolitová sutina pod Kamenným morom vytvára svojou pórovitou štruktúrou priaznivé podmienky na vnikanie ťažkého studeného vzduchu počas zimných mrazov do sutiny, čím táto veľmi hlboko premrzne. [...]

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.