Založ si blog

Prameň rieky Myjava

 

Rieka Myjava pramení v Bielych Karpatoch, pod Šibeničným vrchom, v nadmorskej výške cca 660 m n. m. Je to na území Moravy, tesne za štátnou hranicou, juhovýchodne od obce Nová Lhota.. Rieka prekonáva vzdialenosť 79 km a výškový rozdiel 525 m. Je to dvadsiata najdlhšia rieka na Slovensku Tok tečie južným smerom cez obec Stará Myjava, nad ktorou je vybudované rovnomenné vodné dielo. Výstavba tejto nádrže začala v roku 1968 a napĺňali ju v roku 1973. Vodná nádrž v obci Brestovec bola vybudovaná za účelom zásobovania výrobného areálu Slovenskej armatúrky Myjava (SAM). Podľa rieky bolo nazvané aj okresné mesto Myjava, cez ktoré rieka preteká.

Len v hornom úseku má Myjava povahu horského potoka. Pri Starej Myjave vstupuje do Myjavskej pahorkatiny, ktorou preteká širokou kľukatou dolinou. Pri Jablonici Myjava vstupuje na Záhorskú nížinu. Blízko Senice prijíma z pravej strany svoj najväčší prítok – Teplicu. Na poslednom úseku tečie Myjava do Moravy ako pokojná nížinná rieka.

Názov rieky motivovala činnosť vody (koreň myj ) ,  názvy s koncovkou -ava sa zachovali všade tam, kde bola kontinuita pôvodného slovenského obyvateľstva (napr. Myjava, Rudava atď.). Teda pomenovanie rieky Myjava pravdepodobne súvisí z erozno-vymývacím vplyvom tečúcej vody na okolie – mytie, podmývanie..

Najstaršia písomná zmienka o rieke Myjava je z rokov 1262 a 1270.

Jarné obdobie, v ktorom som vyhľadal prameň Myjavy, sa vyznačovalo mimoriadne suchým počasím. Preto asi prameň vyzeral len ako kaluže v bahnitej pôde. Po pár metroch bolo len suché koryto.

 

 

 

Foto: miňo…

Bojiská na Slovensku – Cetunský boj

10.04.2024

Oblasť Bielych Karpát mala pre nemeckú armádu strategický význam. Mala to byť jedna z hlavných ústupových ciest na Moravu. V tejto oblasti pôsobili partizáni oddielu Hurban, Veliteľom oddielu bol kpt .Miloš Uher . Proti partizánom nasadili špeciálnu protipartizánsku jednotku s krycím názvom Edelweis, ktorej vypomáhal aj špeciálny slovenský oddiel POHG. Jednotka [...]

Bojiská na Slovensku – Vrbovce , Ostrý vrch

03.04.2024

Na Ostrom vrchu nad Vrbovcami sa v decembri 1704 stretli v otvorenom boji habsburskí vojaci poľného maršala Sieberga von Heistera a kuruckí povstalci generála Mikuláša Berčéniho. Po krvavej bitke zostalo na bojisku veľa veľa vojakov mrtvých a ranených. Ranení kuruci boli prevezení do Sobotišťa, kde mnohí svojim zraneniam podľahli. [...]

Opevnené kostoly Horehronia II.

12.10.2023

Podbrezová Lopej – Kostol sv. Juraja mučeníka Kostol patrí do skupiny stredovekých kostolov zo 14.storočia. Barokovo upravený bol v roku 1752.Takmer kompletne je zachované opevnenie s neporušenými štrbinovými strieľňami. Polomka – Kostol sv. Jána Krstiteľa. Neskororenesančný rímsko-katolícky Kostol svätého Jána Krstiteľa bol [...]

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.