Založ si blog

Prameň rieky Nitra

 

Nitra vyviera pod vrcholom Reváňa na južnej strane svahov Lučianskej Malej Fatry v katastri obce Kľačno. Oficiálny prameň tejto rieky (650 m.n.m.) je pri hlavnej ceste spájajúcej mestá Žilina a Prievidza. Rieka Nitra však v skutočnosti vyviera približne 400 m na severovýchod a 120 m vyššie od oficiálneho prameňa a to v nadmorskej výške 770 m. n. m. V predmetnej lokalite, v lese na svahu, je viacero prameňov, ktoré  sa v nižšie sústreďujú do jedného profilu.

Nitra je štvrtá najdlhšia slovenská rieka. Do roku 1950 bola jej dĺžka 243 km. V roku 1950 sa skrátila na 197 km vybudovaním kanálu z Nových Zámkov smerom na západ.. Prekonáva výškový rozdiel 691 metrov. Tečie smerom na juh a pri Komárne sa vlieva do Váhu

Jazykový pôvod rieky Nitra je nejasný. Názory na meno rieky Nitra zhrnul v prvej tretine minulého storočia Šmilauer (1932): slovanská verzia vychádzala zo slova *vъn-otrь: vnútro, nútro, nemecká zo slov *nit-: stiesnený a aar: voda. Autor sa nepriklonil ani k jednej z nich. K tomu istému záveru dospel aj Varsik (1990).

Ondruš (2000) považuje názov Nitry za slovanský, odvodený z koreňa *neit-:*nit-, s významom rúbať, sekať i páliť, žiariť a nietiť.

Podľa Krajčoviča (2005) dali rieke meno Rimania: názov je zložený a mal podobu neui-iter (Neuiter), kde neuius je nový a iter je úzka cesta, prípadne i vodný tok, rieka.

Najnovšie Šapošnikov (2010) prišiel s názorom, že meno rieky pochádza z lat. nitrum, čo je sóda. Podľa neho pobrežné kamene boli v minulosti pokryté povlakom alkalických solí. Takže môžete si vybrať.

O rieke Nitra sú písomné doklady od tretej tretiny 11. storočia. Najstaršia je v latinskej listine kráľa Gejzu z roku 1075, ktorou kráľ potvrdil založenie kláštora benediktínov v Hronskom Beňadiku. Záznamy o meste Nitra sa nachádza v latinskom spise o pokrstení Bavorov a Korutáncov, ktorý vznikol v nemeckom prostredí Salzburgu (Rakúsko), z iniciatívy tamojšieho arcibiskupa v rokoch 870 – 871. V ňom má Nitra tvar Nitrava. V latinských písomnostiach uhorského pôvodu sa vyskytuje od 12. storočia v tvare Nitra. O časovom vzťahu medzi riekou Nitra a mestom Nitra predpokladáme postupnosť: rieka Nitra a jej názov dostalo mladšie ľudské sídlo Nitra.

Prameň Nitry sa nachádza zhruba 2 km za Fačkovským sedlom, po pravej strane cesty I. triedy č.64 smerom na Prievidzu (ešte pred Obcou Kľačno). Vľavo pri ceste je kaplnka rodu Bossanyiových, ktorá sa skladá z dvoch časti. Jej pravá časť je pravdepodobne zo 17. storočia. Nad záchytným prameňom, vytekajúcim pod kamenným základom s klenbou je na mramorovej doske nápis ,,Prameň rieky Nitry národnej rieky Slovenska“

 

Oficiálny prameň.

Skutočné pramenisko

 

Bojiská na Slovensku – Cetunský boj

10.04.2024

Oblasť Bielych Karpát mala pre nemeckú armádu strategický význam. Mala to byť jedna z hlavných ústupových ciest na Moravu. V tejto oblasti pôsobili partizáni oddielu Hurban, Veliteľom oddielu bol kpt .Miloš Uher . Proti partizánom nasadili špeciálnu protipartizánsku jednotku s krycím názvom Edelweis, ktorej vypomáhal aj špeciálny slovenský oddiel POHG. Jednotka [...]

Bojiská na Slovensku – Vrbovce , Ostrý vrch

03.04.2024

Na Ostrom vrchu nad Vrbovcami sa v decembri 1704 stretli v otvorenom boji habsburskí vojaci poľného maršala Sieberga von Heistera a kuruckí povstalci generála Mikuláša Berčéniho. Po krvavej bitke zostalo na bojisku veľa veľa vojakov mrtvých a ranených. Ranení kuruci boli prevezení do Sobotišťa, kde mnohí svojim zraneniam podľahli. [...]

Opevnené kostoly Horehronia II.

12.10.2023

Podbrezová Lopej – Kostol sv. Juraja mučeníka Kostol patrí do skupiny stredovekých kostolov zo 14.storočia. Barokovo upravený bol v roku 1752.Takmer kompletne je zachované opevnenie s neporušenými štrbinovými strieľňami. Polomka – Kostol sv. Jána Krstiteľa. Neskororenesančný rímsko-katolícky Kostol svätého Jána Krstiteľa bol [...]

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.