Založ si blog

Malý Dunaj

 

 

Malý Dunaj je nížinná rieka a rameno Dunaja s dĺžkou 128 km. Je dvanástou najdlhšou riekou Slovenska. Od hlavného toku Dunaja sa oddeľuje na km 1865,8 za stavidlami pri Slovnafte pod Bratislavou, v nadmorskej výške 126 m n. m. Pri Kolárove sa vlieva do Váhu. Územie medzi Dunajom a Malým Dunajom sa nazýva Žitný ostrov, ktorý je považovaný za jednu z najväčších prírodných zásobární pitnej vody na našom kontinente. Na Malom Dunaji sa zachovali štyri historické vodné mlyny. V Jelke, Tomášikove a Jahodnej sú to kolové mlyny, V Kolárove plávajúci (lodný).

Zaujímavý je názor, ktorý vyjadril maďarský historik Peter Püspöki Nagy. Predpokladá akési pomalé prekladanie koryta Dunaja z Malého Dunaja  do dnešného hlavného riečiska v 14 až 16 storočí, zavŕšené dokonca už v 17 storočí. Do tohto času bol Malý Dunaj veľkým a dnešný Dunaj malým. Žitný ostrov bol teda integrálnou časťou rímskeho impéria.

Názov Malý Dunaj je odvodený logicky z názvu veľkého, hlavného toku Dunaja . V minulosti však Malý Dunaj nazývali inak.  Názov najväčšieho ramena Dunaja (dnešného Malého Dunaja), je od 13. storočia doložený v podobách Csalló, Chollow, Chollo (fluuio Chollow) .

Maďarské meno pre Malý Dunaj je Csalló . Z. Bátky vysvetľoval názvov  Csalló z tatárskeho čarlaγ, čo sa v reči Pečenehov píše čirlaγ. Obidve tieto slová znamenajú čajku (Larus). Kiss v etymologickom slovníku geografických názvov dospel tiež k názoru, že Csalló je odvodené zo slova čarlaγ,čo považuje za turecké slovo, znamenajúce hlasný zvuk.

Na Slovensku Chaloupecký (1923) si myslel, že za názvom Malého Dunaja bol staroslovanský cintorín „žalov“. Varsik (1990) píše, že Malý Dunaj, maď. Csalló sa pôvodne volal Čelov, tento svoj názor bližšie nezdôvodňuje. Cituje Nemca Beraneka, ktorý vychádza zo slovanského slova čelo s významom hrot. Stanislav (2004) považuje názov Challow (Čalov) za slovanský a vychádza z koreňa ča-, čakať. Nakoniec Krajčovič (2008) vychádza zo slovesa čaliť – pristáť, zastavovať sa, čakať na určitom mieste. Píše, že zrejme ide o stredoveký lodiarsky termín, ktorý sa rozšíril z východoslovanských krajín ,vďaka splavným vodným tokom. Čalov je podľa neho miesto pristávania nákladných lodí. Najbližšie je rus. čaliť pristávať pri brehu, pričaliť zakotviť pri brehu. Táto etymológia je zrejme najpravdepodobnejšia. Zaujímavé ako sa postupne názov objasňoval, až na ten najpravdepodobnejší.

 

Dunaj pri vtoku do Malého Dunaja

Začiatok Malého Dunaja

Tu už pokračuje Malý Dunaj

Foto: Miňo55

Bojiská na Slovensku – Cetunský boj

10.04.2024

Oblasť Bielych Karpát mala pre nemeckú armádu strategický význam. Mala to byť jedna z hlavných ústupových ciest na Moravu. V tejto oblasti pôsobili partizáni oddielu Hurban, Veliteľom oddielu bol kpt .Miloš Uher . Proti partizánom nasadili špeciálnu protipartizánsku jednotku s krycím názvom Edelweis, ktorej vypomáhal aj špeciálny slovenský oddiel POHG. Jednotka [...]

Bojiská na Slovensku – Vrbovce , Ostrý vrch

03.04.2024

Na Ostrom vrchu nad Vrbovcami sa v decembri 1704 stretli v otvorenom boji habsburskí vojaci poľného maršala Sieberga von Heistera a kuruckí povstalci generála Mikuláša Berčéniho. Po krvavej bitke zostalo na bojisku veľa veľa vojakov mrtvých a ranených. Ranení kuruci boli prevezení do Sobotišťa, kde mnohí svojim zraneniam podľahli. [...]

Opevnené kostoly Horehronia II.

12.10.2023

Podbrezová Lopej – Kostol sv. Juraja mučeníka Kostol patrí do skupiny stredovekých kostolov zo 14.storočia. Barokovo upravený bol v roku 1752.Takmer kompletne je zachované opevnenie s neporušenými štrbinovými strieľňami. Polomka – Kostol sv. Jána Krstiteľa. Neskororenesančný rímsko-katolícky Kostol svätého Jána Krstiteľa bol [...]

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 08:42

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.