Založ si blog

Prameň rieky Nitra

 

Nitra vyviera pod vrcholom Reváňa na južnej strane svahov Lučianskej Malej Fatry v katastri obce Kľačno. Oficiálny prameň tejto rieky (650 m.n.m.) je pri hlavnej ceste spájajúcej mestá Žilina a Prievidza. Rieka Nitra však v skutočnosti vyviera približne 400 m na severovýchod a 120 m vyššie od oficiálneho prameňa a to v nadmorskej výške 770 m. n. m. V predmetnej lokalite, v lese na svahu, je viacero prameňov, ktoré  sa v nižšie sústreďujú do jedného profilu.

Nitra je štvrtá najdlhšia slovenská rieka. Do roku 1950 bola jej dĺžka 243 km. V roku 1950 sa skrátila na 197 km vybudovaním kanálu z Nových Zámkov smerom na západ.. Prekonáva výškový rozdiel 691 metrov. Tečie smerom na juh a pri Komárne sa vlieva do Váhu

Jazykový pôvod rieky Nitra je nejasný. Názory na meno rieky Nitra zhrnul v prvej tretine minulého storočia Šmilauer (1932): slovanská verzia vychádzala zo slova *vъn-otrь: vnútro, nútro, nemecká zo slov *nit-: stiesnený a aar: voda. Autor sa nepriklonil ani k jednej z nich. K tomu istému záveru dospel aj Varsik (1990).

Ondruš (2000) považuje názov Nitry za slovanský, odvodený z koreňa *neit-:*nit-, s významom rúbať, sekať i páliť, žiariť a nietiť.

Podľa Krajčoviča (2005) dali rieke meno Rimania: názov je zložený a mal podobu neui-iter (Neuiter), kde neuius je nový a iter je úzka cesta, prípadne i vodný tok, rieka.

Najnovšie Šapošnikov (2010) prišiel s názorom, že meno rieky pochádza z lat. nitrum, čo je sóda. Podľa neho pobrežné kamene boli v minulosti pokryté povlakom alkalických solí. Takže môžete si vybrať.

O rieke Nitra sú písomné doklady od tretej tretiny 11. storočia. Najstaršia je v latinskej listine kráľa Gejzu z roku 1075, ktorou kráľ potvrdil založenie kláštora benediktínov v Hronskom Beňadiku. Záznamy o meste Nitra sa nachádza v latinskom spise o pokrstení Bavorov a Korutáncov, ktorý vznikol v nemeckom prostredí Salzburgu (Rakúsko), z iniciatívy tamojšieho arcibiskupa v rokoch 870 – 871. V ňom má Nitra tvar Nitrava. V latinských písomnostiach uhorského pôvodu sa vyskytuje od 12. storočia v tvare Nitra. O časovom vzťahu medzi riekou Nitra a mestom Nitra predpokladáme postupnosť: rieka Nitra a jej názov dostalo mladšie ľudské sídlo Nitra.

Prameň Nitry sa nachádza zhruba 2 km za Fačkovským sedlom, po pravej strane cesty I. triedy č.64 smerom na Prievidzu (ešte pred Obcou Kľačno). Vľavo pri ceste je kaplnka rodu Bossanyiových, ktorá sa skladá z dvoch časti. Jej pravá časť je pravdepodobne zo 17. storočia. Nad záchytným prameňom, vytekajúcim pod kamenným základom s klenbou je na mramorovej doske nápis ,,Prameň rieky Nitry národnej rieky Slovenska“

 

Oficiálny prameň.

Skutočné pramenisko

 

Bojiská na Slovensku – Cetunský boj

10.04.2024

Oblasť Bielych Karpát mala pre nemeckú armádu strategický význam. Mala to byť jedna z hlavných ústupových ciest na Moravu. V tejto oblasti pôsobili partizáni oddielu Hurban, Veliteľom oddielu bol kpt .Miloš Uher . Proti partizánom nasadili špeciálnu protipartizánsku jednotku s krycím názvom Edelweis, ktorej vypomáhal aj špeciálny slovenský oddiel POHG. Jednotka [...]

Bojiská na Slovensku – Vrbovce , Ostrý vrch

03.04.2024

Na Ostrom vrchu nad Vrbovcami sa v decembri 1704 stretli v otvorenom boji habsburskí vojaci poľného maršala Sieberga von Heistera a kuruckí povstalci generála Mikuláša Berčéniho. Po krvavej bitke zostalo na bojisku veľa veľa vojakov mrtvých a ranených. Ranení kuruci boli prevezení do Sobotišťa, kde mnohí svojim zraneniam podľahli. [...]

Opevnené kostoly Horehronia II.

12.10.2023

Podbrezová Lopej – Kostol sv. Juraja mučeníka Kostol patrí do skupiny stredovekých kostolov zo 14.storočia. Barokovo upravený bol v roku 1752.Takmer kompletne je zachované opevnenie s neporušenými štrbinovými strieľňami. Polomka – Kostol sv. Jána Krstiteľa. Neskororenesančný rímsko-katolícky Kostol svätého Jána Krstiteľa bol [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.