Založ si blog

Prameň rieky Hron

Hron pramení na juhovýchodnom úpätí Kráľovej hole v nadmorskej výške približne 980 m n. m. Meria 298 kilometrov, je to druhá najdlhšia slovenská rieka. Preteká iba územím Slovenska.

Z najbližšej obce Telgárt sa k prameňu dá dostať za približne 30 minút pešo alebo 3 minúty autom. Zaparkovať môžete hneď na prístupovej ceste k prameňu.

Dolinou rieky viedli významné obchodné a spojovacie trasy. Od 17. storočia boli vody Hrona a jeho prítokov využívané na splavovanie dreva. Ešte v 30. rokoch 20. storočia  bolo po Hrone splavované drevo.

Ojedinelým úkazom sú  meandre Hrona. Hneď na svojom začiatku v oblasti Červenej Skaly, ako jediná zo slovenských riek vytvára prekrásne meandre. Táto krajinná zvláštnosť bola v roku 1994 vyhlásená za národnú prírodnú rezerváciu.

Ďalšou zaujímavosťou Hrona je tzv. Slovenská brána. Nachádza sa medzi obcami Tlmače a Psiare. Ide o prielom Hrona medzi Pohronským Inovcom a Štiavnickými vrchmi dlhý asi 10 kilometrov. V minulosti to bol strategicky dôležitý priechod z Podunajskej nížiny do bohatých banských miest. Tento prírodný úkaz starší historici nazvali „Porta Slovenica“, čo v preklade znamená „Slovenská brána.  Slovenská brána bola kedysi iná, užšia a krajšia. V rokoch 1895 a 1896 ju vyhodili do vzduchu, aby uvoľnila miesto železničnej trati.

 

Prvý zápis o tejto rieke je vo filozofujúcich úvahách rímskeho cisára Marka Aurélia, ktorý sa pri vojenských povinnostiach v roku 166 prechodne zdržiaval pri Hrone. V jeho tu po grécky písanom diele možno čítať názov rieky v tvaroch Granua, Granoua.                                                  V písomnostiach uhorského pôvodu, napísaných v latinčine, sa Hron vyskytuje od tretej tretiny 11. storočia. V listine kráľa Gejzu z roku 1075 o založení a obdarení kláštora benediktínov v Hronskom Beňadiku je niekoľko zápisov o tejto rieke. Všetky uvedené zápisy sa vzťahujú k dolnej časti toku Hrona a je zapísaný pod názvom Gron alebo Grana. Boli        zaznamenané viaceré názvy, ktoré boli latinizované alebo maďarského pôvodu, na príklad Garam. Dá sa to vysvetliť vývinovými zmenami v maďarčine a slovenčine.

 

Názov Hron by mohol byť zo staronemeckého Gran Ahva. Pričom Gran je pomenovanie smreka a ahva vo význame voda. To znamená smreková voda – teda voda pretekajúca smrekovým porastom. Ale aj ľudová etymológia je veľmi zaujímavá. Tvrdí, že Hron má súvislosti s hromom – hučí ako hrom. Ďalšia etymológia hovorí: Hron – odhrnúť – teda niečo pred sebou tlačiť.

 

foto: miňo…

Bojiská na Slovensku – Cetunský boj

10.04.2024

Oblasť Bielych Karpát mala pre nemeckú armádu strategický význam. Mala to byť jedna z hlavných ústupových ciest na Moravu. V tejto oblasti pôsobili partizáni oddielu Hurban, Veliteľom oddielu bol kpt .Miloš Uher . Proti partizánom nasadili špeciálnu protipartizánsku jednotku s krycím názvom Edelweis, ktorej vypomáhal aj špeciálny slovenský oddiel POHG. Jednotka [...]

Bojiská na Slovensku – Vrbovce , Ostrý vrch

03.04.2024

Na Ostrom vrchu nad Vrbovcami sa v decembri 1704 stretli v otvorenom boji habsburskí vojaci poľného maršala Sieberga von Heistera a kuruckí povstalci generála Mikuláša Berčéniho. Po krvavej bitke zostalo na bojisku veľa veľa vojakov mrtvých a ranených. Ranení kuruci boli prevezení do Sobotišťa, kde mnohí svojim zraneniam podľahli. [...]

Opevnené kostoly Horehronia II.

12.10.2023

Podbrezová Lopej – Kostol sv. Juraja mučeníka Kostol patrí do skupiny stredovekých kostolov zo 14.storočia. Barokovo upravený bol v roku 1752.Takmer kompletne je zachované opevnenie s neporušenými štrbinovými strieľňami. Polomka – Kostol sv. Jána Krstiteľa. Neskororenesančný rímsko-katolícky Kostol svätého Jána Krstiteľa bol [...]

gobbels

Aj zadarmo. Berlín sa nevie zbaviť vily po Goebbelsovi, uvažuje o zbúraní

03.05.2024 23:03

Berlín sa snaží zbaviť vily, ktorú kedysi vlastnil šéf propagandy nacistickej Tretej ríše Joseph Goebbels.

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.