Bojiská na Slovensku – Bitka pri Rozhanovciach

Asi desať kilometrov severne od Košíc, neďaleko od obci Rozhanovce,  sa odohrala pred viac ako 700 rokmi  najmohutnejšia bitka v Uhorsku od vpádu Mongolov.

V roku 1301 vymrela v Uhorsku dynastia Arpádovcov. Krajina bola po rokoch neustálych bojov ovládaná jednotlivými veľmožmi. Vznikli tak územia, na ktorých títo oligarchovia vládli takmer neobmedzene. Na území dnešného Slovenska boli takými oligarchami Matúš Čák Trenčiansky, ktorý ovládal západné a časť stredného Slovenska, Omodejovci vedení palatínom Omodejom Abom, ktorí ovládali severovýchod . Karol I. Róbert bol 27. novembra 1308 na peštianskom sneme zvolený za kráľa a 27. augusta 1310 bol v Stoličnom Belehrade korunovaný svätoštefanskou korunou.  V upevnení mocenského postavenia stál Karolovi Róbertovi v ceste  aj oligarchický rod Omodejovcov z rodu Aba. Rozhodujúca bitka  sa medzi nimi udiala pri Rozhanovciach.v piatok 15. júna 1312. Kráľovskému vojsku poskytli výdatnú pomoc aj košickí mešťania, spišskí Sasi a rytieri rehole johanitov. Kráľ zaujal nevýhodné postavenie v údolí Torysy, zatiaľ čo jeho protivníci sa rozvinuli na úpätí kopca. Magister Demeter, ktorý velil čelnému oddielu omodejovských vojsk, zaútočil na stred kráľovského vojska. Situácia kráľa bola kritická. Všetko nasvedčovalo tomu, že kráľ padne alebo bude zajatý.. Omodejovci začali preto posilňovať stred bojovej zostavy, čím však došlo k oslabeniu krídel. Vtedy proti ľavému krídlu Omodejovcov vyrazili rytieri rádu johanitov (v tom čase v Uhorsku čo sa týka výzbroje a disciplíny najlepší vojaci), ktorí toto krídlo zmietli a uľahčili stredu bojovej zostavy. Kráľovi navyše prišiel na pomoc aj oddiel Košičanov, ktorý napadol tiež jedno z krídel.  Protiútok Karola pod zástavou johanitov (kráľovský zástavník padol v prvej časti bitky) následne rozhodol o osude bitky. Do bitky zasiahli od juhu ešte aj vojská spišských Sasov, čím bol dokonaný zmätok v radoch omodejovských vojsk, ktoré začalo ustupovať.

V bitke, ktorej sa zúčastnilo asi 10 000 bojovníkov, utrpelo väčšie straty síce kráľovské vojsko, ale straty Omodejovcov boli citeľnejšie. Okrem veliteľov Demetera a Abu Pekného padli aj Omodejovi synovia Mikuláš a Dávid.  Bitka ukončila dlhoročnú  vládu Abovcov na východnom Slovensku  Predznamenala aj koniec vlády Matúša Čáka Trenčianskeho na území, ktoré približne zodpovedá dnešnému západnému a strednému Slovensku.

Slávnu bitku pripomína v Rozhanovce pamätník zo spišského travertínu, ktorý odhalili  pri 700. výročí tejto udalosti.

 

 

Na mieste bitky postavili rozhľadňu. Tvar má pripomínať pevnú a nedobytnú stredovekú strážnu vežu. Otvory na bokoch, ktoré majú tvar kríža, zasa pripomínajú, že sa týči na poli, kde prišlo o život mnoho vojakov.

 

 

 

 

 

 

Foto:  autor

Vzbury na Slovensku – Krompachy

19.10.2024

Na dvore Krompašskej pohornádskej účastinnej spoločnosti, ktorá bola najväčším hutníckym podnikom na Slovensku, čakala ráno 21. februára 1921 skupina žien robotníkov na prídel potravín . Prišla však správa, že prídely múky sa znížili.. Ženy sa však situáciu rozhodli riešiť. Sformovali delegáciu, ktorú vyslali za riaditeľom fabriky. Celkovo asi 90 žien [...]

Studnička cisárovnej Alžbety / Sisi /– Zlatá Baňa

15.09.2024

Historické záznamy hovoria o roku 1895, keď cisárovná Alžbeta so svojím pompéznym sprievodom pricestovala do Šarišskej stolice, kde navštívila Bardejovské Kúpele. Pri tejto návšteve Šariša ju zaujala aj bohatá história lokality Slanských vrchov. Na lúčke pri hornom minerálnom prameni Kyselka pri potoku, bol pre cisárovnú a jej sprievod pripravený obed, pečená [...]

Bojiská na Slovensku – Cetunský boj

10.04.2024

Oblasť Bielych Karpát mala pre nemeckú armádu strategický význam. Mala to byť jedna z hlavných ústupových ciest na Moravu. V tejto oblasti pôsobili partizáni oddielu Hurban, Veliteľom oddielu bol kpt .Miloš Uher . Proti partizánom nasadili špeciálnu protipartizánsku jednotku s krycím názvom Edelweis, ktorej vypomáhal aj špeciálny slovenský oddiel POHG. Jednotka [...]

sapelo, georgia

Na ostrove v Georgii sa zrútila lávka v prístave, zahynulo najmenej sedem ľudí

20.10.2024 10:37

Stalo sa tak v čase, keď na ostrov Sapelo kvôli každoročným slávnostiam miestnej černošskej komunity prišli davy ľudí.

magnezitová baňa, Jelšava

Zážitok ako zo sci-fi filmu: Turistov pozývajú na jazdy terénnym autom v podzemí a kino, ktoré premieta na skaly

20.10.2024 10:30

Zážitok, aký sa len tak nevidí, umožňujú návštevníkom magnezitových baní v Jelšave. Vybavení svetlami nasadnú do terénnych áut, ktoré s nimi zmiznú v podzemí.

nemecko, polícia

Nemecká polícia údajne prekazila útok na izraelské veľvyslanectvo v Berlíne

20.10.2024 09:58

Políciu k podozrivému priviedol tip od nemenovaných zahraničných spravodajských služieb.

Paríž, Charlie Hebdo, je suis Charlie

Zomrel novinár, ktorý prežil islamistický útok v redakcii Charlie Hebdo

20.10.2024 07:30

Bývalého správcu webu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo našli vo štvrtok mŕtveho v hotelovej izbe v Paríži.