Založ si blog

Bojiská na Slovensku – Trenčín

 

Bitka pri Trenčíne, presnejšie  bitka pri Hámroch alebo bitka pri Trenčianskej Turnej sa odohrala 3. augusta 1708.   Bola to najväčšia a najvýznamnejšia ozbrojená konfrontácia medzi kuruckým a cisárskym vojskom.

V lete r. 1708 sa Rákoci rozhodol zorganizovať vojenskú výpravu do Sliezska. Úlohou tohto ťaženia bolo pripraviť pruskému princovi cestu na uhorský trón a zároveň sliezskych protestantov podnietiť k protihabsburskému povstaniu. Jeho armáda postupovala údolím Váhu a pri Trenčíne plánovala prejsť na Moravu. Svoj plán ale zmenil a začal obliehať Trenčín. O týchto jeho aktivitách sa dozvedel hlavný veliteľ cisárskych vojsk v Uhorsku  generál Heister. Jeho armáda sa urýchlene presunula k Trenčínu. Generál Heister bol na bojisku údajne zaskočený výhodným rozložením kuruckej armády a najmä jej číselnou prevahou. Preto sa rozhodol presunúť svoje vojská bližšie k Trenčínu. Rákoci považoval jeho pohyb za vhodný okamih na útok. Dal rozkaz na paľbu a nariadil veliteľovi svojho pravého krídla Perkymu, aby sa presunul do tyla cisárskych vojsk. Pekry terén dostatočne nepreskúmal. Svojich jazdcov začal viesť cez úzky, rozpadávajúci sa násyp medzi dvoma rybníkmi. Bol upozornený, že úzky priestor je pre jazdectvo značne nevýhodný v prípade ústupu. Pekry vydal rozkaz vrátiť sa. Ustupujúce predné rady vojakov a postupujúce zadné sa však zmiešali a vznikol zmätok.  Využil to skúsený cisársky veliteľ Pálfi a vyrazil do útoku. Prvý útok kuruci odrazili, ďalší už nevydržali. Pekryho jazdectvo sa dalo na útek.

Heister videl Pálfiho úspech a vrhol do útoku ďalšie sily. Boj sa rozvinul aj na iných úsekoch. Rákoci v snahe zachrániť situáciu, posilnil pravé krídlo a aj svojou prítomnosťou chcel zastaviť kurucký ústup. Pri preskakovaní jednej z priekop však jeho kôň zakopol a padol. Zranený Rákoci zostal ležať v bezvedomí. Medzi kurucmi sa rozšírila správa, že Rákoci zahynul.. Táto zvesť dovŕšila zmätok, ktorý vládol v kuruckom vojsku. Bojové šíky sa začali rozpadať, celé oddiely a pluky sa dali na útek. Heisterovo jazdectvo v priebehu nasledujúcich troch hodín rozbilo kurucké jednotky, ktoré mali pôvodne trojnásobú prevahu.

Pri Trenčianskej Turnej bola porazená najkvalitnejšia kurucká armáda, ktorej budovaniu venoval Rákoci veľkú pozornosť. Celé kurucké pluky boli rozprášené a už nikdy sa pod Rákociho zástavou nestretli. Porážka mala nenapraviteľný morálny dosah a vo veľkej miere prispela k úpadku kuruckého hnutia.

Na mieste bitky pri Hámroch bol v roku 1983 osadený pamätník. V roku 2015 boli v okolí pamätníka osadené informačné tabule popisujúce priebeh bitky.

 

 

 

 

 

foto: autor

Opevnené kostoly Horehronia II.

12.10.2023

Podbrezová Lopej – Kostol sv. Juraja mučeníka Kostol patrí do skupiny stredovekých kostolov zo 14.storočia. Barokovo upravený bol v roku 1752.Takmer kompletne je zachované opevnenie s neporušenými štrbinovými strieľňami. Polomka – Kostol sv. Jána Krstiteľa. Neskororenesančný rímsko-katolícky Kostol svätého Jána Krstiteľa bol [...]

Opevnené kostoly Horehronia I.

19.09.2023

Banska Bystrica, Sásová – Kostol sv. Antona a Pavla, pustovníkov Kostolík dal v miernej vyvýšenej polohe v obci postaviť okolo roku 1330 Mikuláš, syn magistra Donča. V tejto podobe sa zachovala až do rozsiahlej neskorogotickej prestavby, ktorú financoval na prelome 15. a 16. storočia bohatý banskobystrický mešťan a banský podnikateľ Michal Königsberger. Niekedy v tomto [...]

Prameň Ladienka. – Vyhne

26.08.2023

Najchladnejší prameň na Slovensku by mal byť Ladienka vo Vyhniach. Jeho voda má počas celého roka iba 4 stupne Celzia. Vyviera vo Vyhniach, pod Kamenným morom. . Ryolitová sutina pod Kamenným morom vytvára svojou pórovitou štruktúrou priaznivé podmienky na vnikanie ťažkého studeného vzduchu počas zimných mrazov do sutiny, čím táto veľmi hlboko premrzne. [...]

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.