Založ si blog

Bojiská na Slovensku – Veľké Vozokany

 

Uprostred polí pri Veľkých Vozokanoch neďaleko Zlatých Moraviec sa nachádza  kamenný podstavec s bronzovým levom.  Je to pamätník bitky medzi tureckým a uhorským vojskom, jedná monumentálna pamiatka z obdoba protitureckých bojov na Slovensku.

V auguste 1652 sa Turci o sile 4000 mužov vydali rabovať do horného Uhorska, pod vedením kapitána ostrihomskej posádky vezíra Kara Mustafu.  Pri Vrábľoch porazili jednotky grófa Mikuláša Nadaného (Nadányi) a prekročili most cez Žitavu.. Proti Turkom povolal na pomoc hlavný veliteľ, novozámocký hradný kapitán gróf Adam Forgáč, posádky z okolitých protitureckých pevností, Levíc a Vrábľov.  Prišla tiež šľachtická rodina Eszterházyovcov. Na hradskej pri veľkovozokanskom Starom háji dal Forgáč postaviť provizórnu vozovú hradbu. Mal k dispozícii len 1300 mužov. V Pondelok 26. augusta sa Turci s veľkou korisťou smerovali k Vozokanom. Spozorovali vozovú hradbu a kresťanské vojsko. Keďže vliekli veľkú korisť, 150 až 300 kresťanských zajatcov a 2000 kusov ťažného dobytka, museli sa vrátiť späť za Žitavu.  Nechali tu celú korisť s časťou vojska.  Turecký batalión sa preskupil do dvoch vojov a smeroval k hradbe postavenej pri Starom háji. Vojsko vyrazilo proti Turkom. V noci bola bitka prerušená. Ďalší deň ráno, Turci viedli rýchli a priami útok na vozovú hradbu.. Nevedeli však, že gróf Adam Forgáč rozposlal do okolitých obcí verbovacie jednotky.  Roľnícka armáda  vyzbrojená väčšinou sekerami, vidlami, cepmi a kosami, sa ukryla  severne od hradby. Po napadnutí vozovej hradby tureckým vojskom  roľnícka armáda napadla ich zadný voj. Pri tomto útoku bol zranení kôň vezíra Kara Mustafu. Ten sa dal na útek a za ním aj časť tureckého vojska. To spôsobilo chaos, čo využila kresťanská armáda a napadla Turkov spoza hradby. Bitka sa skončila porážkou Turkov

V boji padol hatvánsky beg Aga Omar, ostrihomský beg Aga Hussein a ďalších 17 popredných tureckých veliteľov.. Oslobodených bolo asi 150 zajatcov a zajatých 60 Turkov.  V prvý deň bitky v boji proti Turkom padli aj štyria mladí Eszterházyovci. Tomáš a Gašpar padli pri obci Malé Vozokany vo chvíli, keď osmanské vojsko prerazilo ľavé krídlo kresťanskej kavalérie . Ladislav zomrel krátko potom ako oslobodil kresťanských zajatcov,. František na mieste dnešného pomníku kde mu Turci odsekli hlavu.

V roku 1734 tu dali Esterházyovci postaviť kamenný obelisk vysoký 5 metrov. V roku 1896 pôvodný obelisk nahradili súčasným pamätníkom,  Ide o sediaceho bronzového leva otočeného v smere bitky na mramorovom podstavci.

 

 

foto : autor

Bojiská na Slovensku – Cetunský boj

10.04.2024

Oblasť Bielych Karpát mala pre nemeckú armádu strategický význam. Mala to byť jedna z hlavných ústupových ciest na Moravu. V tejto oblasti pôsobili partizáni oddielu Hurban, Veliteľom oddielu bol kpt .Miloš Uher . Proti partizánom nasadili špeciálnu protipartizánsku jednotku s krycím názvom Edelweis, ktorej vypomáhal aj špeciálny slovenský oddiel POHG. Jednotka [...]

Bojiská na Slovensku – Vrbovce , Ostrý vrch

03.04.2024

Na Ostrom vrchu nad Vrbovcami sa v decembri 1704 stretli v otvorenom boji habsburskí vojaci poľného maršala Sieberga von Heistera a kuruckí povstalci generála Mikuláša Berčéniho. Po krvavej bitke zostalo na bojisku veľa veľa vojakov mrtvých a ranených. Ranení kuruci boli prevezení do Sobotišťa, kde mnohí svojim zraneniam podľahli. [...]

Opevnené kostoly Horehronia II.

12.10.2023

Podbrezová Lopej – Kostol sv. Juraja mučeníka Kostol patrí do skupiny stredovekých kostolov zo 14.storočia. Barokovo upravený bol v roku 1752.Takmer kompletne je zachované opevnenie s neporušenými štrbinovými strieľňami. Polomka – Kostol sv. Jána Krstiteľa. Neskororenesančný rímsko-katolícky Kostol svätého Jána Krstiteľa bol [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.