Založ si blog

Prameň rieky Hron

Hron pramení na juhovýchodnom úpätí Kráľovej hole v nadmorskej výške približne 980 m n. m. Meria 298 kilometrov, je to druhá najdlhšia slovenská rieka. Preteká iba územím Slovenska.

Z najbližšej obce Telgárt sa k prameňu dá dostať za približne 30 minút pešo alebo 3 minúty autom. Zaparkovať môžete hneď na prístupovej ceste k prameňu.

Dolinou rieky viedli významné obchodné a spojovacie trasy. Od 17. storočia boli vody Hrona a jeho prítokov využívané na splavovanie dreva. Ešte v 30. rokoch 20. storočia  bolo po Hrone splavované drevo.

Ojedinelým úkazom sú  meandre Hrona. Hneď na svojom začiatku v oblasti Červenej Skaly, ako jediná zo slovenských riek vytvára prekrásne meandre. Táto krajinná zvláštnosť bola v roku 1994 vyhlásená za národnú prírodnú rezerváciu.

Ďalšou zaujímavosťou Hrona je tzv. Slovenská brána. Nachádza sa medzi obcami Tlmače a Psiare. Ide o prielom Hrona medzi Pohronským Inovcom a Štiavnickými vrchmi dlhý asi 10 kilometrov. V minulosti to bol strategicky dôležitý priechod z Podunajskej nížiny do bohatých banských miest. Tento prírodný úkaz starší historici nazvali „Porta Slovenica“, čo v preklade znamená „Slovenská brána.  Slovenská brána bola kedysi iná, užšia a krajšia. V rokoch 1895 a 1896 ju vyhodili do vzduchu, aby uvoľnila miesto železničnej trati.

 

Prvý zápis o tejto rieke je vo filozofujúcich úvahách rímskeho cisára Marka Aurélia, ktorý sa pri vojenských povinnostiach v roku 166 prechodne zdržiaval pri Hrone. V jeho tu po grécky písanom diele možno čítať názov rieky v tvaroch Granua, Granoua.                                                  V písomnostiach uhorského pôvodu, napísaných v latinčine, sa Hron vyskytuje od tretej tretiny 11. storočia. V listine kráľa Gejzu z roku 1075 o založení a obdarení kláštora benediktínov v Hronskom Beňadiku je niekoľko zápisov o tejto rieke. Všetky uvedené zápisy sa vzťahujú k dolnej časti toku Hrona a je zapísaný pod názvom Gron alebo Grana. Boli        zaznamenané viaceré názvy, ktoré boli latinizované alebo maďarského pôvodu, na príklad Garam. Dá sa to vysvetliť vývinovými zmenami v maďarčine a slovenčine.

 

Názov Hron by mohol byť zo staronemeckého Gran Ahva. Pričom Gran je pomenovanie smreka a ahva vo význame voda. To znamená smreková voda – teda voda pretekajúca smrekovým porastom. Ale aj ľudová etymológia je veľmi zaujímavá. Tvrdí, že Hron má súvislosti s hromom – hučí ako hrom. Ďalšia etymológia hovorí: Hron – odhrnúť – teda niečo pred sebou tlačiť.

 

foto: miňo…

Bojiská na Slovensku – Cetunský boj

10.04.2024

Oblasť Bielych Karpát mala pre nemeckú armádu strategický význam. Mala to byť jedna z hlavných ústupových ciest na Moravu. V tejto oblasti pôsobili partizáni oddielu Hurban, Veliteľom oddielu bol kpt .Miloš Uher . Proti partizánom nasadili špeciálnu protipartizánsku jednotku s krycím názvom Edelweis, ktorej vypomáhal aj špeciálny slovenský oddiel POHG. Jednotka [...]

Bojiská na Slovensku – Vrbovce , Ostrý vrch

03.04.2024

Na Ostrom vrchu nad Vrbovcami sa v decembri 1704 stretli v otvorenom boji habsburskí vojaci poľného maršala Sieberga von Heistera a kuruckí povstalci generála Mikuláša Berčéniho. Po krvavej bitke zostalo na bojisku veľa veľa vojakov mrtvých a ranených. Ranení kuruci boli prevezení do Sobotišťa, kde mnohí svojim zraneniam podľahli. [...]

Opevnené kostoly Horehronia II.

12.10.2023

Podbrezová Lopej – Kostol sv. Juraja mučeníka Kostol patrí do skupiny stredovekých kostolov zo 14.storočia. Barokovo upravený bol v roku 1752.Takmer kompletne je zachované opevnenie s neporušenými štrbinovými strieľňami. Polomka – Kostol sv. Jána Krstiteľa. Neskororenesančný rímsko-katolícky Kostol svätého Jána Krstiteľa bol [...]

kalamita, lykožrút, Čierny Balog

Mimoriadnu situáciu pre lykožrúta rozšírili aj na okresy Revúca a Detva

23.04.2024 10:56

Na lykožrútovú kalamitu v okolí Čierneho Balogu upozornili lesníci začiatkom marca.

medveď, svit

Po cyklistickom chodníku vo Svite sa pohyboval medveď

23.04.2024 10:43

Mesto Svit v Popradskom okrese vyzýva obyvateľov i návštevníkov na opatrnosť.

sunak

Rada Európy aj OSN kritizujú plány Británie na deportácie migrantov do Rwandy

23.04.2024 10:35

Migrantov by mali deportovať bez ohľadu na ich pôvod, ak prídu do Británie nelegálne.

Hasičské auto / Hasiči / Požiar / Požiarnik /

Pre požiar vo Výbornej prišli o strechu nad hlavou takmer dve desiatky ľudí

23.04.2024 10:13

Pri požiari štyroch jednoduchých stavieb sa nikto nezranil.