Založ si blog

Opevnené kostoly Horehronia II.

Podbrezová Lopej – Kostol sv. Juraja mučeníka

Kostol patrí do skupiny stredovekých kostolov zo 14.storočia. Barokovo upravený bol v roku 1752.Takmer kompletne je zachované opevnenie s neporušenými štrbinovými strieľňami.

 

 

 

Polomka –  Kostol sv. Jána Krstiteľa.

Neskororenesančný rímsko-katolícky Kostol svätého Jána Krstiteľa bol postavený v rokoch 1667-1669. Obnovený a barokovo prestavaný bol v rokoch 1712-1715. . Okolo kostola stojí obranný múr so strieľňami.

 

 

 

 

Ľubietová – Kostol sv. Márie Magdalény

Kostol v Ľubietovej už asi nepatrí do Horenia. Zaradil som ho sem vzhľadom na značne poškodený obranný múr, ktorý  už asi dlho nevydrží. Na rekonštrukciu celého objektu sa akosi zabudlo

Pôvodný gotický chrám v kráľovskom banskom meste sa spomína už v roku 1397. Po vpáde a plienení husitov bol značne poškodený a v roku 1502 bol prestavaný. Z neskorogotickej stavby sú zachované iba obvodové múry, gotický vstupný portál do sakristie a stopy po zväčšovaní okenných otvorov. V 18. storočí bol kostol prv barokovom slohu. Okolo kostola bol vystavaný obranný múr.

 

 

 

 

foto: autor

 

Bojiská na Slovensku – Cetunský boj

10.04.2024

Oblasť Bielych Karpát mala pre nemeckú armádu strategický význam. Mala to byť jedna z hlavných ústupových ciest na Moravu. V tejto oblasti pôsobili partizáni oddielu Hurban, Veliteľom oddielu bol kpt .Miloš Uher . Proti partizánom nasadili špeciálnu protipartizánsku jednotku s krycím názvom Edelweis, ktorej vypomáhal aj špeciálny slovenský oddiel POHG. Jednotka [...]

Bojiská na Slovensku – Vrbovce , Ostrý vrch

03.04.2024

Na Ostrom vrchu nad Vrbovcami sa v decembri 1704 stretli v otvorenom boji habsburskí vojaci poľného maršala Sieberga von Heistera a kuruckí povstalci generála Mikuláša Berčéniho. Po krvavej bitke zostalo na bojisku veľa veľa vojakov mrtvých a ranených. Ranení kuruci boli prevezení do Sobotišťa, kde mnohí svojim zraneniam podľahli. [...]

Opevnené kostoly Horehronia I.

19.09.2023

Banska Bystrica, Sásová – Kostol sv. Antona a Pavla, pustovníkov Kostolík dal v miernej vyvýšenej polohe v obci postaviť okolo roku 1330 Mikuláš, syn magistra Donča. V tejto podobe sa zachovala až do rozsiahlej neskorogotickej prestavby, ktorú financoval na prelome 15. a 16. storočia bohatý banskobystrický mešťan a banský podnikateľ Michal Königsberger. Niekedy v tomto [...]

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Polícia odstránila propalestínske tábory na troch amerických univerzitách

28.04.2024 10:58

Polícia v sobotu zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela v Pásme Gazy.

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.