Založ si blog

Bojiská na Slovensku – Zvolen

Medzi Banskou Bystricou a Zvolenom sa odohrala významná bitka, v ktorej československí legionári definitívne odrazili útok červených maďarských armád.

Maďarské pluky zaútočili na územie Slovenska  dvomi smermi – cez Košice na Prešov a cez Lučenec, Zvolen na Žilinu, V oblasti stredného Slovenska im padli postupne do rúk Lučenec, Krupina, Levice, Banská Štiavnica a Zvolen.

Po tomto úspechu maďarskej armády sa stal hlavným veliteľom československých vojsk francúzsky generál Maurice Pellé. Ten bezodkladne odvolal veliteľa 2. divízie a nahradil ho plukovníkom Jozefom Šnejdárkom. Ten skoncentroval potrebné jednotky na strednom Hrone a zaútočili.  Obsadili Banskú Štiavnicu, Hronskú Dúbravu.  V neďalekom  Badíne  sa mu podarilo  odraziť útok maďarskej armády bojom na bodáky.

Plukovník Šnejdárek nariadil 13. júna 1919, pred východom slnka, sústredený útok na Zvolen.  Zahájil ho prápor podplukovníka Kendlíka a to od Badína cez Sielnicu a Kováčovú na Budču. Po nich o 4:00 vyrazili do útoku prápor majora Cypru smeroval od Badína cez Hájniky priamo na Zvolen, skupina podplukovníka Marschana a kapitána Matzeka cez Vlkanovú na Sliač. Po 4 hodinách obsadili čs. jednotky dominantně kóty a začal útok na kľúčové pozície maďarské obrany. Už pred 11:00 prenikli   prvé jednotky do Zvolena.

Pád Zvolena otriasol pozíciou červenej armády. Maďarské velenie ostalo bez záloh, ktoré by mohli zmeniť pre nich nepriaznivú situáciu.  Postupne boli oslobodené ďalšie mestá na strednom Slovensku.

Zaujímavé bolo použitie vojenskej ľsti v bojoch s maďarskou armádou .Šnejdárek nemal skoro žiadne   zálohy. Jednému z dôstojníkov dal  rozkaz, aby vyrazil smerom do Košíc a vzali si so sebou asi stovku vojakov v plátených uniformách. Vojaci si začiernili tvár a ruky a na hlavu si uviazali  biele šatky, ako turbany. Vystúpili z vlaku na železničnej stanici v Žiline a v Košiciach. Tu sa prechádzali po peróne a rozprávali sa nahlas senegalsky. Len niečo nezrozumiteľne brblali, zrozumiteľné bolo len slovo Senegal. Už za 48 hodín v Pešti vedeli, že na Slovensko prišli  ako záloha pluky Senegalcov. Povesť o Senegalcoch sa rozšírila  z Pešti zasa späť na front.  Keď  čs. vojská obkľúčili pri Hrone oddiel Maďarov tak sa nevzdali. Poskákali do rieky a to aj neplavci. Dôvodom malo byť to, že   nechceli padnúť do zajatia.  Domnievali sa, že veliteľom čs. armády je Senegalec – černoch a tí sú vraj  kanibali.

 

Pomník československých legionárov pri Badíne.

 

 

 

Ide o pamätné miesto bojov červených gárd Maďarskej republiky rád a československých legionárov pod vedením generála Josefa Šnejdárka

Na pomníku sú v štvorcoch na kríži názvy plukov a práporov, ktoré v tejto lokalite bojovali.

 

foto : autor

Bojiská na Slovensku – Cetunský boj

10.04.2024

Oblasť Bielych Karpát mala pre nemeckú armádu strategický význam. Mala to byť jedna z hlavných ústupových ciest na Moravu. V tejto oblasti pôsobili partizáni oddielu Hurban, Veliteľom oddielu bol kpt .Miloš Uher . Proti partizánom nasadili špeciálnu protipartizánsku jednotku s krycím názvom Edelweis, ktorej vypomáhal aj špeciálny slovenský oddiel POHG. Jednotka [...]

Bojiská na Slovensku – Vrbovce , Ostrý vrch

03.04.2024

Na Ostrom vrchu nad Vrbovcami sa v decembri 1704 stretli v otvorenom boji habsburskí vojaci poľného maršala Sieberga von Heistera a kuruckí povstalci generála Mikuláša Berčéniho. Po krvavej bitke zostalo na bojisku veľa veľa vojakov mrtvých a ranených. Ranení kuruci boli prevezení do Sobotišťa, kde mnohí svojim zraneniam podľahli. [...]

Opevnené kostoly Horehronia II.

12.10.2023

Podbrezová Lopej – Kostol sv. Juraja mučeníka Kostol patrí do skupiny stredovekých kostolov zo 14.storočia. Barokovo upravený bol v roku 1752.Takmer kompletne je zachované opevnenie s neporušenými štrbinovými strieľňami. Polomka – Kostol sv. Jána Krstiteľa. Neskororenesančný rímsko-katolícky Kostol svätého Jána Krstiteľa bol [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.