Založ si blog

Bojiská na Slovensku – Horné Hámre

Počas Slovenského národného povstania bolo v  noci z 26. na 27. septembra 1944 rozhodnuté  dobiť nazad Horné Hámre a Brod. Útok na sa začal 27. septembra 1944 o piatej hodine ráno. Akcia sa spočiatku vyvíjala sľubne. Slovenskí vojaci napadli dedinu z troch strán. Zahnali nemeckú pechotu do nevýhodného postavenia v koryte riečky Kľak. No po dvoch hodinách ich vyslobodil protiúder nemeckých samohybných diel. Okolo poludnia esesáci prelomili stred povstaleckej zostavy a začali povstalecké jednotky zatlačovať k Žarnovickej Hute. Nepriaznivý vývoj situácie nedokázal zvrátiť ani zásah letcov škpt. Fajtla, ktorí zničili viacero nemeckých motorových vozidiel. Nemecké jednotky prenikli o 15.00  až do Žarnovice.

Nemeckú presilu povstalci nedokázali zastaviť. Počas ťažkých bojov tu padlo 38 našich vojakov. Boje boli hodnotené ako najťažšie počas  povstania. Jednotky bojujúce v Horných Hámroch boli po predošlých bojoch značne zdecimované. Chybou bolo, že ich neposilnili aspoň časťou práporu „Topľa“. , ktorý sa  nachádzal v priestore Banskej Štiavnice a nepriateľ ho vtedy ešte neohrozoval.

Bojov proti nemeckej armáde sa zúčastnil oddiel novobanských partizánov spolu so Slovenskou armádou, ktorú tu zastupovala Trnavská posádka. Ako jediná zo západného Slovenska sa pripojila k SNP. Tri tisícky vojakov a záložníkov slúžiacich v miestnych kasárňach a k tomu viac ako pol tisíca dobrovoľníkov z radov obyvateľov.

 

V  Brode, lokalite patriacej do obce Horné Hámre bol odhalený pamätník na pamiatku hrdinských bojov, ktoré sa odohrali na týchto miestach. Pamätník je zo spišského travertínu   zobrazuje travertínové päste vyrastajúce priamo zo zeme.

Nápis na pomníku:

HRDINSKÉHO BOJA A OBETÍ
POVSTALECKÉHO NOVOBAN-
SKÉHO ODDIELU A PRÍSLUŠNÍ-
KOV TRNAVSKEJ POSÁDKY
V DŇOCH 26. A 27. SEPT. 1944.

PARTIZÁNSKYCH BOJOV V ZI-
ME 1944 – 1945 A VEĽKÉHO UTR-
PENIA I HRDINSTVA OBYVATE-
ĽOV OBCÍ KĽAKOVSKEJ DOLINY.

VYBUDOVANÉ K 26. VÝROČIU SNP
AUGUST 1970

 

Pamätník padlým hrdinom nad spoločným hrobom, s menami padlých povstaleckých vojakov ( 7 neznámych ) na cintoríne v Horných Hámroch.

 

 

 

 

foto : autor

 

 

 

 

Opevnené kostoly Horehronia II.

12.10.2023

Podbrezová Lopej – Kostol sv. Juraja mučeníka Kostol patrí do skupiny stredovekých kostolov zo 14.storočia. Barokovo upravený bol v roku 1752.Takmer kompletne je zachované opevnenie s neporušenými štrbinovými strieľňami. Polomka – Kostol sv. Jána Krstiteľa. Neskororenesančný rímsko-katolícky Kostol svätého Jána Krstiteľa bol [...]

Opevnené kostoly Horehronia I.

19.09.2023

Banska Bystrica, Sásová – Kostol sv. Antona a Pavla, pustovníkov Kostolík dal v miernej vyvýšenej polohe v obci postaviť okolo roku 1330 Mikuláš, syn magistra Donča. V tejto podobe sa zachovala až do rozsiahlej neskorogotickej prestavby, ktorú financoval na prelome 15. a 16. storočia bohatý banskobystrický mešťan a banský podnikateľ Michal Königsberger. Niekedy v tomto [...]

Prameň Ladienka. – Vyhne

26.08.2023

Najchladnejší prameň na Slovensku by mal byť Ladienka vo Vyhniach. Jeho voda má počas celého roka iba 4 stupne Celzia. Vyviera vo Vyhniach, pod Kamenným morom. . Ryolitová sutina pod Kamenným morom vytvára svojou pórovitou štruktúrou priaznivé podmienky na vnikanie ťažkého studeného vzduchu počas zimných mrazov do sutiny, čím táto veľmi hlboko premrzne. [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.