Založ si blog

Bojiská na Slovensku – Žarnovica

Žarnovicu pustošili  Turci v rokoch 1647 a 1664.  Turecka armáda dobyla Žarnovicu 4. augusta 1647. Najprv však Turci vojensky atakovali Novú Baňu. Tá ako slobodné banské mesto mala vlastné hradby a dostatočnú obranu. Po krátkom útoku na mesto stratili Turci asi 60 mužov a mnoho koní. Po tomto útoku nechceli viac riskovať a obrátili svoju pozornosť na Žarnovicu. Žarnovčania boli pripravení na obranu, ale nie do takej miery, aby boli schopní odolávať presile . Turecká jazda na viacerých miestach podpálila Žarnovicu a potom zaútočila aj na  zámok (horný kaštieľ). Žigmund Dóci s manželkou a so svojou družinou boli v tom čase v kaštieli.  Bránil sa , ale skoro pochopil zbytočnosť odporu a vzdal sa. Paša prikázal Dóciho zajať a jeho manželku Ufrozínu určil za otrokyňu. Žigmund Dóci nesúhlasil s týmto rozhodnutím a snažil sa odporovať. Žigmundovi dal… sťať hlavu. Telo dal pochovať jeho brat do krypty kostola v Ladomerskej Vieske. Tu sa nachádza aj mramorová doska, ktorá vypovedá o tejto historickej udalosti. Ufrozínu Dóciovú,  spolu s miestnym kňazom a s vyše100 zajatými obyvateľmi Žarnovice  odvliekli do Levíc. Zo zajatia sa dostala vykúpením po 7-ročnom tureckom väznení v Carihrade.

Kaštieľ v Žarnovici:

 

Významným prelomom v tureckých nájazdoch do okolia banských miest bola bitka medzi cisárskymi vojskami gen. Ľudovíta de Souchesa s Turkami, ktorá sa odohrala 16. mája 1664 na pravej strane Hrona pri Žarnovici. Tá sa skončila víťazstvom tohto generála a porážkou 15-tisícovej armády MehmedaKüčüksa. V boji na lúkach medzi Hronom a Žarnovicou padol aj spomínaný paša. Turci sa preto dali na útek smerom na Novú Baňu. Toto víťazstvo umožnilo habsburskej armáde pod vedením generála LouisaRattuita de Souches  oslobodiť Levice a Nitru.

Lúky medzi Hronom a Žarnovicou:

 

Pri oslave 100. výročia tejto bitky cisárovná Mária Terézia pozvala zástupcov Žarnovice do Viedne.  V Žarnovici dala postaviť kamenný obelisk na mieste kde vraj popravili  Žigmunda Dociho, Bolo to na križovatke hlavnej cesty a cesty na Dolné Hámre– jeho osud je však od čias skončenia 2. svet. vojny neznámy.

Miesto kde stal kamenný obelisk:

Len 160 m od miesta, kde stal obelisk a neďaleko od bojiska je kaplnka.  Je síce v roku 1808, ale  možno že tu predtým stala kaplnka, alebo kríž pripomínajúci bitku pri Žarnovici:

foto : autor

 

Bojiská na Slovensku – Cetunský boj

10.04.2024

Oblasť Bielych Karpát mala pre nemeckú armádu strategický význam. Mala to byť jedna z hlavných ústupových ciest na Moravu. V tejto oblasti pôsobili partizáni oddielu Hurban, Veliteľom oddielu bol kpt .Miloš Uher . Proti partizánom nasadili špeciálnu protipartizánsku jednotku s krycím názvom Edelweis, ktorej vypomáhal aj špeciálny slovenský oddiel POHG. Jednotka [...]

Bojiská na Slovensku – Vrbovce , Ostrý vrch

03.04.2024

Na Ostrom vrchu nad Vrbovcami sa v decembri 1704 stretli v otvorenom boji habsburskí vojaci poľného maršala Sieberga von Heistera a kuruckí povstalci generála Mikuláša Berčéniho. Po krvavej bitke zostalo na bojisku veľa veľa vojakov mrtvých a ranených. Ranení kuruci boli prevezení do Sobotišťa, kde mnohí svojim zraneniam podľahli. [...]

Opevnené kostoly Horehronia II.

12.10.2023

Podbrezová Lopej – Kostol sv. Juraja mučeníka Kostol patrí do skupiny stredovekých kostolov zo 14.storočia. Barokovo upravený bol v roku 1752.Takmer kompletne je zachované opevnenie s neporušenými štrbinovými strieľňami. Polomka – Kostol sv. Jána Krstiteľa. Neskororenesančný rímsko-katolícky Kostol svätého Jána Krstiteľa bol [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.