Založ si blog

Vzbury na Slovensku – Šurany

V novembri 1938 na základe Viedenskej arbitráže veľká časť južného Slovenska bola pričlenená k Maďarsku. Maďarská vláda na tomto území likvidovala občianske a sociálne práva Slovákov a obnovila hrubú odnárodňovaniu politiku. To vyvolávalo odpor medzi miestnymi Slovákmi. Z dôvodu obmedzovaniu národnostných práv zo strany maďarskej vlády a nesúhlasom s pripojením k Maďarsku, prichádzalo k mnohým vzájomným slovensko-maďarským provokáciám .

V Šuranoch, ktoré boli vtedy pričlenené k Maďarsku,  tvorili Slováci takmer 95 percent obyvateľov. Pred Vianocami v roku 1938 zorganizovala 5 percentná menšina Maďarov v tejto oblasti deputáciu do Budapešti. Žiadali zotrvanie Šurian v Maďarsku, s čím vystúpili aj v štátnom rozhlase. Totiž niekoľko týždňov po pripojení južného pohraničia k Maďarsku sa medzi ľuďmi šírili reči, že sa niektoré územia vrátia späť do Česko-Slovenska.

Na Vianoce 1938  Slováci   pri polnočnej omši v Šuranoch odignorovali spev maďarskej hymny. Zaspievali hymnickú pieseň Hej, Slováci. Tato sa o niekoľko mesiacov neskôr stala hymnou samostatného slovenského štátu. Na to údajne zareagovali miestni Maďari privolaním žandárskej hliadky, ktorá dav rozohnala. Na Druhý sviatok vianočný slovenskí veriaci odmietli kázeň v maďarčine a demonštratívnym kašľom prinútili kňaza prerušiť malú omšu. Pri veľkej omši sa potom zopakoval problém s hymnou. Pred kostolom vznikli  slovné potýčky medzi  Slovákmi a Maďarmi. Následne došlo k zásahu maďarských žandárov. Rozohnala dav pažbami a ozvala sa aj streľba. Zásah do brucha dostala 17-ročná Mária Kokošová a krátko nato skonala. Popis udalosti očitými svedkami sa líši (nesprávna manipulácia so zbraňou pri streľbe do vzduchu, streľba po tom, čo sa niekto z davu snažil vytrhnúť žandárovi zbraň, streľba v ohrození davom a pod). Potom nasledovali vyšetrovania piatich desiatok občanov spojené s bitím. To bola vlastne forma trestu za vyjadrenie vzdoru. Podobných  tvrdých policajných vyšetrovaní na území donedávna patriaceho Česko-Slovensku boli desiatky. Viedli sa proti obyvateľom slovenskej národnosti z úmyslom ich zastrašovania.

 

Kostol v Šuranoch

 

 

 

Pamätník pred kostolom v Šuranoch

 

 

 

 

foto : autor

Bojiská na Slovensku – Cetunský boj

10.04.2024

Oblasť Bielych Karpát mala pre nemeckú armádu strategický význam. Mala to byť jedna z hlavných ústupových ciest na Moravu. V tejto oblasti pôsobili partizáni oddielu Hurban, Veliteľom oddielu bol kpt .Miloš Uher . Proti partizánom nasadili špeciálnu protipartizánsku jednotku s krycím názvom Edelweis, ktorej vypomáhal aj špeciálny slovenský oddiel POHG. Jednotka [...]

Bojiská na Slovensku – Vrbovce , Ostrý vrch

03.04.2024

Na Ostrom vrchu nad Vrbovcami sa v decembri 1704 stretli v otvorenom boji habsburskí vojaci poľného maršala Sieberga von Heistera a kuruckí povstalci generála Mikuláša Berčéniho. Po krvavej bitke zostalo na bojisku veľa veľa vojakov mrtvých a ranených. Ranení kuruci boli prevezení do Sobotišťa, kde mnohí svojim zraneniam podľahli. [...]

Opevnené kostoly Horehronia II.

12.10.2023

Podbrezová Lopej – Kostol sv. Juraja mučeníka Kostol patrí do skupiny stredovekých kostolov zo 14.storočia. Barokovo upravený bol v roku 1752.Takmer kompletne je zachované opevnenie s neporušenými štrbinovými strieľňami. Polomka – Kostol sv. Jána Krstiteľa. Neskororenesančný rímsko-katolícky Kostol svätého Jána Krstiteľa bol [...]

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dve vojny?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.