Založ si blog

Bojiská na Slovensku – Pata a Šintava

 

Na začiatku júna 1849 sa v Seredi rozmiestnila brigáda rakúskej armády pod velením generálmajora Franza Perina Edlera von Wogenburg. Úlohou brigády bolo zabrániť uhorským revolučným vojskám.  v prechode cez Váh.                                                                                            Uhorský I. armádny zbor generálmajora Józsefa Nagy-Sandora vyrazil smerom na Šintavu. Jeden oddiel postúpil do Paty a druhý do Šoporne. Mali rozkaz postupovať ďalej k Váhu a zaútočiť na predmostie v Šintave. Keď všetky pokusy maďarských jednotiek o prekonanie rieky zlyhali stiahli sa do Paty a v Šintave zostali iba slabé predsunuté jednotky. Neskôr zaujali výhodné pozície na výšinách pri Šintave a po prudkom ostreľovaní predmostia 15. júna 1849 vyrazili do útoku. Rozpútal sa  boj a dva rakúske prápory nedokázali udržať svoje postavenia. Ale vtedy dostal rakúsky podplukovník Koudelka rozkaz vrátiť sa na ľavý breh rieky a zapojiť sa do boja. Jedna rota prenikla do Šintavy a bodákovým útokom vytlačila útočiace uhorské jednotky z osady. Druhá rota zaútočila na pravé krídlo protivníka a tiež ho zatlačila naspäť. Tretia rota  zaútočila priamo na vybudované opevnenia. Uhorské jednotky boli nútené ustúpiť k Pate.

Prehratú bitku a smrť 140 honvédskych Maďarov pripomína za obcou Pata  pamätník „Obelisk“ (Oloment) z roku 1872. Slováci mali okrem slovenského dobrovoľníckeho zboru početné zastúpenie aj v obidvoch bojujúcich armádach, preto je zložité určiť reálny počet obetí slovenskej národnosti.

Na pomníku je nápis :

Az 1849. június 9-én és 15-én a patai erdőben elesett 140 honvéd emlékére.
Na pamiatku padlých 140 honvédov v bojoch pri patianskom lese 9. a 15. júna 1849.

 

 

foto: autor

Bojiská na Slovensku – Cetunský boj

10.04.2024

Oblasť Bielych Karpát mala pre nemeckú armádu strategický význam. Mala to byť jedna z hlavných ústupových ciest na Moravu. V tejto oblasti pôsobili partizáni oddielu Hurban, Veliteľom oddielu bol kpt .Miloš Uher . Proti partizánom nasadili špeciálnu protipartizánsku jednotku s krycím názvom Edelweis, ktorej vypomáhal aj špeciálny slovenský oddiel POHG. Jednotka [...]

Bojiská na Slovensku – Vrbovce , Ostrý vrch

03.04.2024

Na Ostrom vrchu nad Vrbovcami sa v decembri 1704 stretli v otvorenom boji habsburskí vojaci poľného maršala Sieberga von Heistera a kuruckí povstalci generála Mikuláša Berčéniho. Po krvavej bitke zostalo na bojisku veľa veľa vojakov mrtvých a ranených. Ranení kuruci boli prevezení do Sobotišťa, kde mnohí svojim zraneniam podľahli. [...]

Opevnené kostoly Horehronia II.

12.10.2023

Podbrezová Lopej – Kostol sv. Juraja mučeníka Kostol patrí do skupiny stredovekých kostolov zo 14.storočia. Barokovo upravený bol v roku 1752.Takmer kompletne je zachované opevnenie s neporušenými štrbinovými strieľňami. Polomka – Kostol sv. Jána Krstiteľa. Neskororenesančný rímsko-katolícky Kostol svätého Jána Krstiteľa bol [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.