Založ si blog

Bojiská na Slovensku – Šaštín

 

 

Pri Šaštíne sa 2. augusta 1707  uskutočnila bitka medzi kurucmi – Rákoczyho povstaleckým vojskom  a labáncami – cisárskym plukom. Kuruci zvíťazili. Asi 400 mužov pobili alebo utopili v Myjave, ostatných zajali.  Len asi 60 sa  zachránilo útekom na Moravu. Spolu tu zahynulo asi 700 kuruckých a labánskych vojakov. Časť z nich bola pochovaná v Šaštíne v panskej záhrade pri starom zámku a časť pri kaplnke Sedembolestnej..

Nebola to zvlášť významná bitka. Zaujímavá tu bola však postava veliteľa povstaleckých vojsk Ladislava Ocskaya. Jeho meno sa stalo postrachom cisárskych vojsk, prezývali ho aj Rákoczyho blesk. Narodil sa v Očkove neďaleko Piešťan. Študoval u jezuitov v Trnave. Už ako pätnásťročný sa stal členom husárskeho vojska. Tu mal problémy s disciplínou a neskôr sa stal sa dezertérom. Ušiel do Temešváru, kde dokonca konvertoval na moslimskú vieru. Keď v roku 1701 vypukla vojna o španielske dedičstvo medzi Habsburgovcami a Bourbonovcami. Aktívne sa zapojil do bojov.  Podarilo sa mu vyznamenať a urobiť si v armáde dobré meno. No kvôli predchádzajúcim problémom  a svojmu búrlivému životu mu nebolo umožnené nadobudnúť vyššiu hodnosť.  Opäť utiekol. Tentokrát do Francúzska, kde sa mu podarilo stať  poručíkom v oddiele osobnej stráže francúzskeho panovníka. Odtiaľ sa po krátkom čase opäť vrátil do Uhorska k svojmu pôvodnému pluku pod habsburskú korunu. V júni 1703 sa pripojil k jazdeckému oddielu Frantíška ll Rakoczyho, ktorý ozbrojene vystúpil proti vládnucej dynastii Habsburgovcov.  Ocskay nakoniec Rákociho zradil. V auguste 1708 sa pri obci Preseľany odohrala bitka medzi kurucmi a labancami. Kurucom velil Ocskay.  Pridal  sa tu s celým plukom na cisárovu stranu. Sľúbili mu hodnosť brigádneho generála, ktorú však nikdy nedostal. Kuruci mu za túto zradu prisľúbili pomstu.  Na konci roka 1709 sa zdržoval Ocskay vo Vrbovom v kaštieli Révajovcov. Keď sa vracal do neďalekého Očkova, zajali ho a odviedli do novozámockej pevnosti. Tu ho kurucký vojenský súd odsúdil na smrť napichnutím na kôl. Na súde však vystúpil Ocskayov brat Alexander, ktorý slúžil v novozámockej posádke.  Prosil o menší trest a menšie muky pre brata. Súd mu vyhovel a Ladislava Ocskaya odsúdili na popravu sťatím.

Dnes sa z Ocskayovho kaštieľa zachovala len pivnica nazývaná „Krvavá Krčma“. Kedysi bola v zemi, keďže však na mieste bola neskôr tehelňa, tak sa dnes nachádza značne nad úrovňou terénu. Ku krčme sa viaže povesť, že krčmár potom čo svojich hostí riadne opil, ich zahrdúsil a okradol. Takže do krčmy vchádzalo viac hostí ako vychádzalo .

 

Foto::

Aj na tomto poli sa mohla odohrať bitka pri Šaštíne

Kaplnka Sedembolestnej, kde bola vraj pochovaná časť vojakov z bitky pri Šaštíne

 

Tu sa mal nachádzať starý zámok, kde v panskej záhrade bola vraj pochovaná ďalšia časť vojakov z bitky pri Šaštíne

 

„Krvavá Krčma“ pri Očkove, zbytok kaštieľa Ocskayovcov

 

foto: autor

Bojiská na Slovensku – Cetunský boj

10.04.2024

Oblasť Bielych Karpát mala pre nemeckú armádu strategický význam. Mala to byť jedna z hlavných ústupových ciest na Moravu. V tejto oblasti pôsobili partizáni oddielu Hurban, Veliteľom oddielu bol kpt .Miloš Uher . Proti partizánom nasadili špeciálnu protipartizánsku jednotku s krycím názvom Edelweis, ktorej vypomáhal aj špeciálny slovenský oddiel POHG. Jednotka [...]

Bojiská na Slovensku – Vrbovce , Ostrý vrch

03.04.2024

Na Ostrom vrchu nad Vrbovcami sa v decembri 1704 stretli v otvorenom boji habsburskí vojaci poľného maršala Sieberga von Heistera a kuruckí povstalci generála Mikuláša Berčéniho. Po krvavej bitke zostalo na bojisku veľa veľa vojakov mrtvých a ranených. Ranení kuruci boli prevezení do Sobotišťa, kde mnohí svojim zraneniam podľahli. [...]

Opevnené kostoly Horehronia II.

12.10.2023

Podbrezová Lopej – Kostol sv. Juraja mučeníka Kostol patrí do skupiny stredovekých kostolov zo 14.storočia. Barokovo upravený bol v roku 1752.Takmer kompletne je zachované opevnenie s neporušenými štrbinovými strieľňami. Polomka – Kostol sv. Jána Krstiteľa. Neskororenesančný rímsko-katolícky Kostol svätého Jána Krstiteľa bol [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.