Založ si blog

Vzbury na Slovensku – Turá Lúka

 

 

Minule som písal o vzbure, kde komunisti ublížili katolíkom. Tentoraz píšem o tom, ako katolíci ublížili evanjelikom. Dejiny nie sú čierno- biele.

Z poverenia cisára Leopolda I. mal ísť v lete r.1672 veľkovaradinský katolícky biskup Juraj Báršoň zkontrolovať a zaznačiť cirkevné statky. Táto vizitácia sa však zvrhla na odobratie vyše sto evanjelických kostolov. Vtedajšieho farára v Turej Lúke Daniela Krmana st. však upozornili na to, čo sa pripravuje. Keď biskup Báršoň spolu s bratom Jánom, kráľovským protonotárom prišli na Myjavu, Turolúčania boli pripravení. Zavolali si na pomoc aj veriacich zo susedného Bukovca. Na úsvite, 14. júla 1672 prišiel biskup v sprievode ozbrojených sluhov a viacerých katolíckych farárov na Turú Lúku. Požiadal kostolníka o  kľúče od kostola, aby mohol slúžiť omšu. Keď videl kostolníkovu nevôľu, na jeho naliehanie mu prečítal nariadenie.  Kostolník ho  však chcel odniesť farárovi Krmanovi. Odpor kostolníka vyvolal roztržku. Podľa zachovaných písomných správ biskup kostolníka postrelil. Nato sa dav ľudí vrhol na nezvaných hostí, pričom bol zabitý biskupov brat. Sprievod sa rozutekal. Biskupa Juraja Báršoňa zachránil pred útokom sedliakov farár Krman, keď ho vtiahol do fary. Biskupovi sluhovia a vojaci sa poskrývali po okolitých horách, rovnako ako turolúcky vzbúrenci. Onedlho nastalo vyšetrovanie a súd, výsledkom ktorého bola poprava 12 turolúčanov na vŕšku Hrajky dňa 27. a 28. júla 1672. Mená popravených sa žiaľ nezachovali. Ich obeť však priniesla určité víťazstvo. Kostol bol turolúckym evanjelikom ponechaný až do roku 1733, teda vyše 60 rokov.

Na mieste popravy je pamätník s nápisom:

 

Pravdu Božiu sme bránili, násilie nás zdeptalo, 

z mučeníckych našich hrobov slnko žitia zas vzplálo.

 

Pamätník je pri ceste vedúcej z Myjavy do Senice. Pri pamätníku je turistické odpočívadlo a malá rozhľadňa.

 

 

 

 

 

foto: autor

Bojiská na Slovensku – Cetunský boj

10.04.2024

Oblasť Bielych Karpát mala pre nemeckú armádu strategický význam. Mala to byť jedna z hlavných ústupových ciest na Moravu. V tejto oblasti pôsobili partizáni oddielu Hurban, Veliteľom oddielu bol kpt .Miloš Uher . Proti partizánom nasadili špeciálnu protipartizánsku jednotku s krycím názvom Edelweis, ktorej vypomáhal aj špeciálny slovenský oddiel POHG. Jednotka [...]

Bojiská na Slovensku – Vrbovce , Ostrý vrch

03.04.2024

Na Ostrom vrchu nad Vrbovcami sa v decembri 1704 stretli v otvorenom boji habsburskí vojaci poľného maršala Sieberga von Heistera a kuruckí povstalci generála Mikuláša Berčéniho. Po krvavej bitke zostalo na bojisku veľa veľa vojakov mrtvých a ranených. Ranení kuruci boli prevezení do Sobotišťa, kde mnohí svojim zraneniam podľahli. [...]

Opevnené kostoly Horehronia II.

12.10.2023

Podbrezová Lopej – Kostol sv. Juraja mučeníka Kostol patrí do skupiny stredovekých kostolov zo 14.storočia. Barokovo upravený bol v roku 1752.Takmer kompletne je zachované opevnenie s neporušenými štrbinovými strieľňami. Polomka – Kostol sv. Jána Krstiteľa. Neskororenesančný rímsko-katolícky Kostol svätého Jána Krstiteľa bol [...]

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.