Založ si blog

Minerálne vody na Záhorí – Letničie

V katastri obce Letničie, okres Skalica, by sa mali nachádzať tri prírodné minerálne pramene. Vyskytuje sa tu hydrouhličitanová, vápenatohorečnatá, sírna , hypotonická, studená minerálna voda.

Jeden sa nachádza pri dome č..89., pri obecnej studni. Miesto som našiel. Nepodarilo sa mi však zdvihnúť ťažký betonový poklop.  V okolí som nikoho nevidel a vzhľadom na hroziaci koronavírus som sa ani nepokúšal získať informácie v blízkom dome.

Druhý minerálny prameň, tzv. Horný prameň, by sa mal nachádzať v koryte potoka Drienovec, vo vzdialenosti asi 400 m. od jeho prameňa. Potok Drienovec je pravý prítok Bahenného potoka.  Prešiel som celý úsek od ústia Drieňového potoka. Na jedno miesto som sa vrátil 3x. V okolí tu bol cítiť typický sírový zápach. Prehľadal som okolie, ale prameň som nenašiel. Voda pravdepodobne vyteká priamo do koryta potoka.

Tretí minerálny prameň, tzv. Dolný prameň, by sa mal nachádzať juhovýchodne od obce, na ľavej strane potoka, na mapách označeného ako Bahenný potok –800 m. od Horného prameňa. Na tento prameň som sa tešil najviac. Podľa údajov z roku 1964 ho občania občas využívali pre jeho chuťovo-stimulačné účinky. Voda mala byť číra, so  sírovodíkovým zápachom a mdlej chuti. Asi som si vybral pre svoje pátranie zlé obdobie. Na poli bola už pomerne vysoká repka olejka a pod stromami pri potoku už bujná vegetácia. Nič som nenašiel, ani nezavoňal. Možno sa tam ešte niekedy vrátim, ale to už skoro na jar, snáď budem mať väčšie šťastie.

 

Prameň pri dome č.89 :

 

 

 

Pravdepodobné miesto Horného prameňa :

 

 

 

 

foto : miňo…

Bojiská na Slovensku – Cetunský boj

10.04.2024

Oblasť Bielych Karpát mala pre nemeckú armádu strategický význam. Mala to byť jedna z hlavných ústupových ciest na Moravu. V tejto oblasti pôsobili partizáni oddielu Hurban, Veliteľom oddielu bol kpt .Miloš Uher . Proti partizánom nasadili špeciálnu protipartizánsku jednotku s krycím názvom Edelweis, ktorej vypomáhal aj špeciálny slovenský oddiel POHG. Jednotka [...]

Bojiská na Slovensku – Vrbovce , Ostrý vrch

03.04.2024

Na Ostrom vrchu nad Vrbovcami sa v decembri 1704 stretli v otvorenom boji habsburskí vojaci poľného maršala Sieberga von Heistera a kuruckí povstalci generála Mikuláša Berčéniho. Po krvavej bitke zostalo na bojisku veľa veľa vojakov mrtvých a ranených. Ranení kuruci boli prevezení do Sobotišťa, kde mnohí svojim zraneniam podľahli. [...]

Opevnené kostoly Horehronia II.

12.10.2023

Podbrezová Lopej – Kostol sv. Juraja mučeníka Kostol patrí do skupiny stredovekých kostolov zo 14.storočia. Barokovo upravený bol v roku 1752.Takmer kompletne je zachované opevnenie s neporušenými štrbinovými strieľňami. Polomka – Kostol sv. Jána Krstiteľa. Neskororenesančný rímsko-katolícky Kostol svätého Jána Krstiteľa bol [...]

Russia Ukraine

Zničme Rusom Krymský most, ozýva sa opäť z Kyjeva. Príde úder naraz zo vzduchu aj z mora?

24.04.2024 10:00

Aké zbrane by Ukrajinci potrebovali, aby udreli na most ponad Kerčský prieliv? Možno nielen rakety, ale aj bezpilotné lietadlá a námorné drony.

Kim Jo-džong

Sestra severokórejského vodcu: Vybudujeme ohromnú vojenskú silu

24.04.2024 09:50

Severná Kórea tvrdí, že vojenské cvičenia USA sú prípravou na jadrovú vojnu proti Pchjongjangu.

znásilnenie. násilie, týraná žena,

Amnesty: Situácia v oblasti ľudských práv na Slovensku sa v roku 2023 nezlepšila

24.04.2024 09:14

Slovensko ani v minulom roku neratifikovalo Istanbulský dohovor.

nevidiaci, Levoča

Nevidiaci v dnešnom svete: ohrozuje nás čoraz viac nástrah a prekážok

24.04.2024 09:00

Zrakovo postihnutí vyzývajú projektantov a investorov verejných projektov, aby sa na svoje diela dívali aj z pohľadu ľudí bez zraku.