Založ si blog

Minerálne vody na Záhorí – Štefanov

 

Z návrhu územného plánu záhoráckej obce Štefanov som sa dozvedel , že v lokalite Bišťava sú pramene minerálnych vôd s teplotou vody 11,5 stupňa, celkovou mineralzáciou 1483,6 mg/l. Mali by sa nachádzať v údolí Štefanovského potoka. Jeden z nich som tam skutočne aj našiel. Prameň Sírovej vody bol zaujímavý, ale škoda, že nebol aspoň trochu upravený. O Sírkovu vodu v Gbelskom bore sa postarali poľovníci. Aj tu nie je asi núdza o poľovníkov, aspoň podľa posedov v okolí, ale asi majú iné záujmy. Na prameň zabudla aj obec, čo je škoda, lebo takýchto prírodných prameňov nie je veľa.

Na ceste späť som preskúmal na pooranom poli ďalšie dve mokrade, mali byť totiž v týchto miestach ešte dva sírne pramene. No žiadnu pekelnú síru som tu nezacítil.  Takže buď už zanikli, alebo som ich nenašiel.

Na vyšnom konci Štefanova je od roku 1956 ešte jeden prameň, zvaný Kadúbek. Bol nájdený pri prieskumnom vrte, ktorý vykonala v minulosti Nafta Gbely. Tejto firme vďačíme za mnohé minerálne a termálne pramene na Slovensku. Prameň  síce nie je minerálny, ale pre svoju kvalitnú vodu je hodne navštevovaný a aj udržiavaný. Miestny obyvatelia sem chodia vo veľkom. Liečivá voda to nie je, ale liečivou sa možno stáva neskôr. Používa sa na zriedenie alkoholu vypáleného v okolitých páleniciach.

 

Sírny prameň sa nachádza medzi stromami pri  Štefanovskom potoku :

 

 

 

 

 

Prameň Kadúbek na hornom konci Štefanova :

 

 

 

foto : mino55…

 

Bojiská na Slovensku – Cetunský boj

10.04.2024

Oblasť Bielych Karpát mala pre nemeckú armádu strategický význam. Mala to byť jedna z hlavných ústupových ciest na Moravu. V tejto oblasti pôsobili partizáni oddielu Hurban, Veliteľom oddielu bol kpt .Miloš Uher . Proti partizánom nasadili špeciálnu protipartizánsku jednotku s krycím názvom Edelweis, ktorej vypomáhal aj špeciálny slovenský oddiel POHG. Jednotka [...]

Bojiská na Slovensku – Vrbovce , Ostrý vrch

03.04.2024

Na Ostrom vrchu nad Vrbovcami sa v decembri 1704 stretli v otvorenom boji habsburskí vojaci poľného maršala Sieberga von Heistera a kuruckí povstalci generála Mikuláša Berčéniho. Po krvavej bitke zostalo na bojisku veľa veľa vojakov mrtvých a ranených. Ranení kuruci boli prevezení do Sobotišťa, kde mnohí svojim zraneniam podľahli. [...]

Opevnené kostoly Horehronia II.

12.10.2023

Podbrezová Lopej – Kostol sv. Juraja mučeníka Kostol patrí do skupiny stredovekých kostolov zo 14.storočia. Barokovo upravený bol v roku 1752.Takmer kompletne je zachované opevnenie s neporušenými štrbinovými strieľňami. Polomka – Kostol sv. Jána Krstiteľa. Neskororenesančný rímsko-katolícky Kostol svätého Jána Krstiteľa bol [...]

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Russia Putin

Prepych a pád Putinovho generála. Aký luxus si užíval a ohrozí jeho škandál ministra obrany?

27.04.2024 06:00

Timur Ivanov protekčne prideľoval zákazky podnikateľovi, ktorý mu na revanš bezplatne postavil vilu a zadarmo obnovil nehnuteľnosť z 19. storočia.

Ondrej Lunter, župan, Michal Urda, primár, Martin Caudt

„Pľúciarov“ je zúfalo málo: Pacienti čakajú mesiace a čoraz viac ich zostáva úplne bez lekára

27.04.2024 06:00

Podľa posledných údajov NCZI na Slovensku 163 pneumologických a ftizeologických ambulancií, teda 303 lekárov a sestier, vybavilo za rok 763 709 návštev pacientov.

koláž, fotky, mReportér

Známe kúpeľné mesto je pýchou Slovenska, ale aj ikonický vodopád, pri ktorom nakrúcali seriál, ktorý milujú milióny ľudí

27.04.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.