Založ si blog

Zaniknutý kláštor.

 

Častým cieľom turistov je Plavecké Podhradie a to hlavne hrad alebo keltské hradisko Pohanská nad obcou. Snáď, aby sa zabudlo na pohanskú históriu tejto oblasti, vybudovali na južnom úpätí kopca Pohanská kláštor. Jeho súčasťou bol pôvodne gotický kostolík, ktorého vznik možno datovať do roku 1300. Zachovali sa len zvyšky obvodových múrov. Poloha kláštora bola vhodne zvolená.  Neďaleko pod zaniknutým kláštorom je zdroj pitnej vody – studnička.  Nad kláštorom strmá skala vhodná na pozorovanie okolia.

Orientácia kostolíka je presne v smere východ – západ. Šírka obvodového muriva je 100 cm, so zosilnením na 120 cm na severnej strane, asi kvôli vchodu do sakristie. V 16. storočí bol kostolík rozšírený prístavbou väčšej renesančnej lode s tehlovou dlažbou, podľa všetkého pre potreby kláštornej komunity. Areál  kostola bol opevnený kamenným múrom. Vnútorná plocha areálu bola asi 1700 štvorcových metrov V 18. storočí pristavali k západnému priečeliu lode tehlovú vež štvorcového pôdorysu.

Počas výskumu, ktorý sa uskutočnil v roku 1967 našiel hromadný hrob. Jednou zo záhad tohto miesta je tiež nález tela veľmi mladého dievčaťa. Objavili ho pod prahom kláštora. Prečo vybrali za miesto posledného odpočinku dievčaťa práve vstup do kláštora, zostane záhadou.

Nie je jasné, kedy kostol zanikol. Na mape z prvého vojenského mapovania v 18. storočí je približne v týchto miestach ešte znázornený objekt označený krížom. V súčasnosti sú zvyšky objektu  a obrannému múru neudržiavané a vydané napospas postupnému zániku.

 

 

 

 

 

foto : miňo…

Bojiská na Slovensku – Cetunský boj

10.04.2024

Oblasť Bielych Karpát mala pre nemeckú armádu strategický význam. Mala to byť jedna z hlavných ústupových ciest na Moravu. V tejto oblasti pôsobili partizáni oddielu Hurban, Veliteľom oddielu bol kpt .Miloš Uher . Proti partizánom nasadili špeciálnu protipartizánsku jednotku s krycím názvom Edelweis, ktorej vypomáhal aj špeciálny slovenský oddiel POHG. Jednotka [...]

Bojiská na Slovensku – Vrbovce , Ostrý vrch

03.04.2024

Na Ostrom vrchu nad Vrbovcami sa v decembri 1704 stretli v otvorenom boji habsburskí vojaci poľného maršala Sieberga von Heistera a kuruckí povstalci generála Mikuláša Berčéniho. Po krvavej bitke zostalo na bojisku veľa veľa vojakov mrtvých a ranených. Ranení kuruci boli prevezení do Sobotišťa, kde mnohí svojim zraneniam podľahli. [...]

Opevnené kostoly Horehronia II.

12.10.2023

Podbrezová Lopej – Kostol sv. Juraja mučeníka Kostol patrí do skupiny stredovekých kostolov zo 14.storočia. Barokovo upravený bol v roku 1752.Takmer kompletne je zachované opevnenie s neporušenými štrbinovými strieľňami. Polomka – Kostol sv. Jána Krstiteľa. Neskororenesančný rímsko-katolícky Kostol svätého Jána Krstiteľa bol [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.