Založ si blog

Prameň rieky Kysuca

Pramenná oblasť rieky Kysuce sa nachádza v katastri obce Makov v časti Kopanice.  Pramení v severnej časti Javorníkov pod vrchom Hričovec v rovnomennej prírodnej rezervácii v nadmorskej výške okolo 950 m.n.m. Celková dĺžka toku je 66,6 km. Rieka odvodňuje územie s plochou približne 1 053 km², z čoho väčšina leží na území Slovenska, malá časť na území Česka. Do Váhu sa vlieva vo výške 326 m n.m. pri Budatíne v Žiline.

 

 

 

 

Ktorý je hlavný prameň rieky Kysuca spomedzi troch potôčíkov v Makove sa viedli dlhšie dohady. Za  prameň bol určený ten najvýdatnejší, vyvierajúci pod vrchom Hričovec. Miestni obyvatelia však vždy považovali za prameň Kysuce ten, ktorý vyviera pod Kysučným – o čom hovorí aj názov vrchu. Tento prameň je málo výdatný, v jesennom období voda pribúda len po kvapkách.

 

 

 

Pár metrov pod prameňom je však vody viac.

 

 

Najstaršia písomná zmienka o Kysuciach pochádza z roku 1244, kedy sa územie Kysúc prvýkrát spomína v darovacej listine uhorského kráľa Belu IV. Kráľ v nej daroval majetok  rozprestierajúci sa na pravom brehu Kysuce Bohumírovi, synovi Sebeslava, nitrianskemu a trenčianskemu županovi. Hoci sa originál listiny nezachoval, v Kysuckom múzeu v Čadci existuje jej hodnoverný odpis, ktorý zhotovila v roku 1390 Nitrianska kapitula.

Etymológia názvu Kysuca nie je celkom jasná.  Názov by mohol súvisieť so starým menom Váhu Cusus (ilýrskeho pôvodu) spomínaného u Tacita, Ann. II. 63.  Nevylučuje sa možnosť, že v staroveku bola Kysuca považovaná za h. t. Váhu .                              Nesprávna forma názvu KisZudce, ktorú publikoval Fejér, spôsobila, že názov rieky sa začal interpretovať ako Malá Súþa, Suþanka.                  V prípade podoby Christiana bach(KresĢanský potok) ide pravdepodobne iba o nesprávne prepísaný zápis, resp. skomolenie názvu.                Ľudová etymológia hovorí o dievčati menom Kysuca, ktoré sa v rieke utopilo.

 

foto: miňo…

 

 

Bojiská na Slovensku – Cetunský boj

10.04.2024

Oblasť Bielych Karpát mala pre nemeckú armádu strategický význam. Mala to byť jedna z hlavných ústupových ciest na Moravu. V tejto oblasti pôsobili partizáni oddielu Hurban, Veliteľom oddielu bol kpt .Miloš Uher . Proti partizánom nasadili špeciálnu protipartizánsku jednotku s krycím názvom Edelweis, ktorej vypomáhal aj špeciálny slovenský oddiel POHG. Jednotka [...]

Bojiská na Slovensku – Vrbovce , Ostrý vrch

03.04.2024

Na Ostrom vrchu nad Vrbovcami sa v decembri 1704 stretli v otvorenom boji habsburskí vojaci poľného maršala Sieberga von Heistera a kuruckí povstalci generála Mikuláša Berčéniho. Po krvavej bitke zostalo na bojisku veľa veľa vojakov mrtvých a ranených. Ranení kuruci boli prevezení do Sobotišťa, kde mnohí svojim zraneniam podľahli. [...]

Opevnené kostoly Horehronia II.

12.10.2023

Podbrezová Lopej – Kostol sv. Juraja mučeníka Kostol patrí do skupiny stredovekých kostolov zo 14.storočia. Barokovo upravený bol v roku 1752.Takmer kompletne je zachované opevnenie s neporušenými štrbinovými strieľňami. Polomka – Kostol sv. Jána Krstiteľa. Neskororenesančný rímsko-katolícky Kostol svätého Jána Krstiteľa bol [...]

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť

24.04.2024 11:07

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Peter Kmec, Ide o pravdu

Kmec v Ide o pravdu: Denne hovoríme s Bruselom o otvorených témach. Plán obnovy nazývam 'zle zapnutá košeľa'

24.04.2024 11:00

Bol som otvoreným kritikom prípravy Plánu obnovy, po jeho dôkladnej analýze vidíme, že viaceré ciele nie sú realizovateľné, hovorí Peter Kmec.

nehoda, auto

Vodička v Prievidzi narazila ráno do oporného múru. Nafúkala viac než tri promile

24.04.2024 10:52

O treste pre ženu rozhodne Okresný súd v Prievidzi.

Maximilian Krah

Krah i napriek špionážnej kauze zostáva lídrom kandidátky AfD v eurovoľbách. Obvineného asistenta prepustil

24.04.2024 10:52

Krahovho asistenta zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu.