Založ si blog

Prameň rieky Žitava

 

 

Rieka Žitava pramení v Pohronskom Inovci, v podcelku Lehotská planina, na severnom svahu Kamenného vrchu v nadmorskej výške približne 625 m n. m. Prameň Žitavy bol donedávna určovaný na rôznych miestach. Najčastejšie sa uvádzala Malá Lehota, niektorí hovorili a písali o Veľkej Lehote a iní dokonca označovali ako prameň studničku pod Rajnohovým štálom na Malej Lehote, čo je prameň Žitavice. Slovenský vodohospodársky podnik, š. p. však jednoznačne určil prameň na konci obce Veľká Lehota. Pozemok je trvale zamokrený, nevyužívaný ani na pasienky. V predmetnej lokalite je mnoho výmoľov a studničiek, ktoré vytváraním jarčekov sa v nižšej časti sústreďujú do jedného profilu. Prameň je v terénnej depresii (v eróznej ryhe). Celková dĺžka rieky je 99 km. Je to 15. najdlhšia rieka Slovenska. Ústi do Starej Nitry pri Martovciach.

Žitava – etymológia základu tohto názvu sa vysvetľuje z praslovanského slova *žito „obilie. Názov asi označoval rieku pretekajúcu obilným krajom. Starí predhistorickí Slovania-Slováci si vraj doniesli názov rieky z Balkánu a je to ilýrske meno.

Najstaršie písomné záznamy o rieke Žitava sa zachovali od tretej tretiny 11. storočia.

Prameň rieky Žitava sa nachádza na začiatku Veľkej Lehoty po pravej strane štátnej cesty z  Novej Bane. K prameňu sú smerové tabule od parkoviska pri priemyselnom objekte.

O prameni rieky Žitava sa zachovala aj povesť.  Miesto pri prameni rieky je vraj veľmi čudné. Veľa ľudí z Lehoty vraví, že každú noc počuť v okolí plač a vzdychy. Historka sa viaže k tajomnej svadbe, ktorá sa odohrala na konci 19. storočia na Skýcove. Mladučké dievča z Veľkej Lehoty nanútili vydať sa za starého a bohatého vdovca. O polnoci sa mladá nevesta zdvihla spoza svadobného stola, vyšla von a zmárnila sa. Dodnes jej plač počuť každú noc pri prameni rieky Žitava. 

 

 

Foto: autor

Opevnené kostoly Horehronia II.

12.10.2023

Podbrezová Lopej – Kostol sv. Juraja mučeníka Kostol patrí do skupiny stredovekých kostolov zo 14.storočia. Barokovo upravený bol v roku 1752.Takmer kompletne je zachované opevnenie s neporušenými štrbinovými strieľňami. Polomka – Kostol sv. Jána Krstiteľa. Neskororenesančný rímsko-katolícky Kostol svätého Jána Krstiteľa bol [...]

Opevnené kostoly Horehronia I.

19.09.2023

Banska Bystrica, Sásová – Kostol sv. Antona a Pavla, pustovníkov Kostolík dal v miernej vyvýšenej polohe v obci postaviť okolo roku 1330 Mikuláš, syn magistra Donča. V tejto podobe sa zachovala až do rozsiahlej neskorogotickej prestavby, ktorú financoval na prelome 15. a 16. storočia bohatý banskobystrický mešťan a banský podnikateľ Michal Königsberger. Niekedy v tomto [...]

Prameň Ladienka. – Vyhne

26.08.2023

Najchladnejší prameň na Slovensku by mal byť Ladienka vo Vyhniach. Jeho voda má počas celého roka iba 4 stupne Celzia. Vyviera vo Vyhniach, pod Kamenným morom. . Ryolitová sutina pod Kamenným morom vytvára svojou pórovitou štruktúrou priaznivé podmienky na vnikanie ťažkého studeného vzduchu počas zimných mrazov do sutiny, čím táto veľmi hlboko premrzne. [...]

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaň nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.