Založ si blog

Minerálne vody na Záhorí – Gbely

 

V Gbeloch sa v roku 1948  v rámci prieskumu ložísk ropy a zemného plynu vykonal vrt pri  Hudecovej ulici, ktorý dodáva vysoko mineralizovanú slanú vodu . Neďaleko vrtu bolo vybudované kúpalisko. V roku 1977 v tomto areáli Nafta Gbely vybudovala ďalší vrt.  Bol spracovaný projekt využívania vody, avšak k jeho realizácii neprišlo.  Kúpalisko bolo z technických príčin zrušené. Posledné rozbory vody boli z roku 1987.

Vďaka finančnej pomoci grantu Nafta a.s. uskutočnila firma Montpetrol spol. s r.o. Gbely čerpaciu skúšku. Výsledkom bolo posúdenie minerálnej vody z vrtu.  Mgr. Gabriela Vandrová, geológ – odborník na minerálne vody vo svojom stanovisku z mája 2013 klasifikovala minerálnu vodu z vrtu z hľadiska požiadaviek na prírodnú liečivú vodu ako veľmi vysoko mineralizovanú, chlorido – sodnú, so zvýšeným obsahom sodíka, chloridov, jódu, hydrogénuhličitanov a bóru, slabo alkalickú, veľmi nízko termálnu. Tabuľka však upozorňuje, že voda nie je pitná.

V súčasnom období mesto Gbely  bez finančných zdrojov z grantov Európskej únie, alebo bez strategického partnera nemá možnosť zabezpečiť využívanie tohto prírodného bohatstva nielen pre podnikateľské účely, ale ani pre obyvateľov  regiónu.

 

 

 

V katastrálnom území mesta Gbely je v lese ukrytá studnička, ktorú miestny obyvatelia nazývajú Sirková voda. Upozorňuje na ňu šípka pri ceste z Kútov do Holíča. Nachádzajú sa tu lavičky a plastové koše, ktoré sa asi sporadicky vyvážajú. Tabuľka upozorňuje na umiestnenie fotopascí, ktoré by mali zaznamenať osoby znečisťujúce okolie. Otázna je však kvalita vody. Chýbajú výsledky rozboru a upozornenie, či je vôbec voda pitná. Keby ste k nej privoňali a trošku okoštovali, zistili by ste sírovú vôňu a vajcovú príchuť. Sú odvážlivci, ktorí ju pijú. Vraj pomáha na trávenie.

 

 

 

 

Foto : miňo…

Bojiská na Slovensku – Cetunský boj

10.04.2024

Oblasť Bielych Karpát mala pre nemeckú armádu strategický význam. Mala to byť jedna z hlavných ústupových ciest na Moravu. V tejto oblasti pôsobili partizáni oddielu Hurban, Veliteľom oddielu bol kpt .Miloš Uher . Proti partizánom nasadili špeciálnu protipartizánsku jednotku s krycím názvom Edelweis, ktorej vypomáhal aj špeciálny slovenský oddiel POHG. Jednotka [...]

Bojiská na Slovensku – Vrbovce , Ostrý vrch

03.04.2024

Na Ostrom vrchu nad Vrbovcami sa v decembri 1704 stretli v otvorenom boji habsburskí vojaci poľného maršala Sieberga von Heistera a kuruckí povstalci generála Mikuláša Berčéniho. Po krvavej bitke zostalo na bojisku veľa veľa vojakov mrtvých a ranených. Ranení kuruci boli prevezení do Sobotišťa, kde mnohí svojim zraneniam podľahli. [...]

Opevnené kostoly Horehronia II.

12.10.2023

Podbrezová Lopej – Kostol sv. Juraja mučeníka Kostol patrí do skupiny stredovekých kostolov zo 14.storočia. Barokovo upravený bol v roku 1752.Takmer kompletne je zachované opevnenie s neporušenými štrbinovými strieľňami. Polomka – Kostol sv. Jána Krstiteľa. Neskororenesančný rímsko-katolícky Kostol svätého Jána Krstiteľa bol [...]

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

Dolinková chce predstaviť projekt nemocnice v Bratislave po schválení vládou, KDH chce ministerku odvolávať

26.04.2024 16:34, aktualizované: 17:55

Namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.