Bojiská na Slovensku – Cetunský boj

10. apríla 2024, mino55, Bojiská na Slovensku - Osmanská expanzia

Oblasť Bielych Karpát mala pre nemeckú armádu strategický význam. Mala to byť jedna z hlavných ústupových ciest na Moravu. V tejto oblasti pôsobili partizáni oddielu Hurban, Veliteľom oddielu bol  kpt .Miloš Uher . Proti partizánom nasadili špeciálnu  protipartizánsku jednotku s krycím názvom Edelweis, ktorej vypomáhal aj špeciálny slovenský oddiel POHG.

Jednotka Edelweis 26. februára 1945 postupovala  cez lubinské kopanice na Cetunu.   Partizáni mali nastúpiť do boja proti nemeckým fašistom v Cetune 27. februára ráno o 9. hodine.  Uher so svojim oddielom  sa stiahol z hôr k Cetune o hodinu skôr. K tomuto rýchlemu zásahu ho viedla obava o domácich obyvateľov a okrem toho v Cetune mali partizáni zásoby potravín, liekov i munície. Nemci tu mali v hostinci U Gašparíka a v dvoch ďalších domoch umiestnené 3 ťažké guľomety Mali prevahu a strategickú výhodu. Boli ukrytí v domoch a v stodolách. Partizáni boli unavení po prebdenej mrazivej noci v horách. Uher sa rozhodol dobyť stodolu pri hostinci a nečakane prekvapiť nepriateľa. Pred stodolou ho však zasiahla  guľka . Padol o pol dvanástej. Velenie prebral jeho zástupca npr. Anton Jakubík a s patetickým zvolaním: „Keď padol otec, nech padnú i deti“! — dal povel k novému útoku. Chceli obkľúčiť hostinec a vyradiť v ňom umiestnený ťažký guľomet. Padol Jakubík a ďalší dvaja, niektorí boli zranení. Partizáni bijovali a ustúpili do hôr až po privolanej posile Nemcov (asi 2000). Po celodennom boji padlo 18 partizánov. Na strane Nemcov boli straty oveľa väčšie, vyše 100 fašistov a mnoho zranených.

Kpt. Miloš Uhera, npor. Anton Jakubík a ich 44 spolubojovníkov pochovali na vrchu Roh nedaleko jeho rodnej obci Lubina,.

Pamätník partizánov je tiež v Cetuni.

 

Pamätník na vrchu Roh

Pamätník v Cetuni

foto- autor