Prameň rieky Rudava

23. januára 2022, mino55, Rieky na Slovensku

Rudava je rieka na Zahorí, ľavostranný prítok Moravy a ma dĺžku 45 km. Pramení v Lakšárskej pahorkatine  /podcelok Borskej nížiny/ pod vrchom Dubník / 289 m.n.m./ zapadne od obce Bílikové Humence v nadmorskej výške cca 238 m.n.m. Miesto prameňa bolo suché, voda sa objavila asi až po 200 metroch.

 

 

V jarných mesiacoch to však môže byť iné.

Riečka Rudava pôvodne vytekala z mokradí pri obci. V súčasnosti sú tieto mokrade rekultivované a tok Rudavy je v pramennej časti vedený  v melioračných kanáloch.

 

 

Od obcí Sološnica si Rudava  zachovala všetky svoje krásy. Príroda v tejto časti patrí k málo známym, ale k najromantickejším častiam Záhoria. Tok Rudavy sprevádzajú pôvodné brehové porasty jelší, vŕb. Po obidvoch stranách sa striedajú borovicové lesy, plochy lúk oddelené priehlbinami mŕtvych ramien. Rudava ešte v 18. storočí  pretekala piesočnými dunami, púšťou. Až potom sa začalo s vysádzaním borovicového lesa a vznikol ráz krajiny, akú vnímame dnes.

Za obcou Veľké Leváre sa tok Rudavy stráca v krajine vo fádnom umelom kanáli, ktorý smeruje k rieke Morave.

Názov vodného toku motivovalo sfarbenie vody alebo dna – rudý „červený“,

Prvá písomná zmienka o rieke je z roku 1592, kde sa uvádza ako fluv. Rudaua. Ale V. Šmilauer  uvádza že v roku 1271 je zmienka o vodnom toku, ktorý rekonštruoval ako Rudava – ad venam Rouda (Bouda?) a de angulo Royda (Boyda?).

 

foto : autor