Založ si blog

Bojiská na Slovensku – Trenčín

 

Bitka pri Trenčíne, presnejšie  bitka pri Hámroch alebo bitka pri Trenčianskej Turnej sa odohrala 3. augusta 1708.   Bola to najväčšia a najvýznamnejšia ozbrojená konfrontácia medzi kuruckým a cisárskym vojskom.

V lete r. 1708 sa Rákoci rozhodol zorganizovať vojenskú výpravu do Sliezska. Úlohou tohto ťaženia bolo pripraviť pruskému princovi cestu na uhorský trón a zároveň sliezskych protestantov podnietiť k protihabsburskému povstaniu. Jeho armáda postupovala údolím Váhu a pri Trenčíne plánovala prejsť na Moravu. Svoj plán ale zmenil a začal obliehať Trenčín. O týchto jeho aktivitách sa dozvedel hlavný veliteľ cisárskych vojsk v Uhorsku  generál Heister. Jeho armáda sa urýchlene presunula k Trenčínu. Generál Heister bol na bojisku údajne zaskočený výhodným rozložením kuruckej armády a najmä jej číselnou prevahou. Preto sa rozhodol presunúť svoje vojská bližšie k Trenčínu. Rákoci považoval jeho pohyb za vhodný okamih na útok. Dal rozkaz na paľbu a nariadil veliteľovi svojho pravého krídla Perkymu, aby sa presunul do tyla cisárskych vojsk. Pekry terén dostatočne nepreskúmal. Svojich jazdcov začal viesť cez úzky, rozpadávajúci sa násyp medzi dvoma rybníkmi. Bol upozornený, že úzky priestor je pre jazdectvo značne nevýhodný v prípade ústupu. Pekry vydal rozkaz vrátiť sa. Ustupujúce predné rady vojakov a postupujúce zadné sa však zmiešali a vznikol zmätok.  Využil to skúsený cisársky veliteľ Pálfi a vyrazil do útoku. Prvý útok kuruci odrazili, ďalší už nevydržali. Pekryho jazdectvo sa dalo na útek.

Heister videl Pálfiho úspech a vrhol do útoku ďalšie sily. Boj sa rozvinul aj na iných úsekoch. Rákoci v snahe zachrániť situáciu, posilnil pravé krídlo a aj svojou prítomnosťou chcel zastaviť kurucký ústup. Pri preskakovaní jednej z priekop však jeho kôň zakopol a padol. Zranený Rákoci zostal ležať v bezvedomí. Medzi kurucmi sa rozšírila správa, že Rákoci zahynul.. Táto zvesť dovŕšila zmätok, ktorý vládol v kuruckom vojsku. Bojové šíky sa začali rozpadať, celé oddiely a pluky sa dali na útek. Heisterovo jazdectvo v priebehu nasledujúcich troch hodín rozbilo kurucké jednotky, ktoré mali pôvodne trojnásobú prevahu.

Pri Trenčianskej Turnej bola porazená najkvalitnejšia kurucká armáda, ktorej budovaniu venoval Rákoci veľkú pozornosť. Celé kurucké pluky boli rozprášené a už nikdy sa pod Rákociho zástavou nestretli. Porážka mala nenapraviteľný morálny dosah a vo veľkej miere prispela k úpadku kuruckého hnutia.

Na mieste bitky pri Hámroch bol v roku 1983 osadený pamätník. V roku 2015 boli v okolí pamätníka osadené informačné tabule popisujúce priebeh bitky.

 

 

 

 

 

foto: autor

Bojiská na Slovensku – Cetunský boj

10.04.2024

Oblasť Bielych Karpát mala pre nemeckú armádu strategický význam. Mala to byť jedna z hlavných ústupových ciest na Moravu. V tejto oblasti pôsobili partizáni oddielu Hurban, Veliteľom oddielu bol kpt .Miloš Uher . Proti partizánom nasadili špeciálnu protipartizánsku jednotku s krycím názvom Edelweis, ktorej vypomáhal aj špeciálny slovenský oddiel POHG. Jednotka [...]

Bojiská na Slovensku – Vrbovce , Ostrý vrch

03.04.2024

Na Ostrom vrchu nad Vrbovcami sa v decembri 1704 stretli v otvorenom boji habsburskí vojaci poľného maršala Sieberga von Heistera a kuruckí povstalci generála Mikuláša Berčéniho. Po krvavej bitke zostalo na bojisku veľa veľa vojakov mrtvých a ranených. Ranení kuruci boli prevezení do Sobotišťa, kde mnohí svojim zraneniam podľahli. [...]

Opevnené kostoly Horehronia II.

12.10.2023

Podbrezová Lopej – Kostol sv. Juraja mučeníka Kostol patrí do skupiny stredovekých kostolov zo 14.storočia. Barokovo upravený bol v roku 1752.Takmer kompletne je zachované opevnenie s neporušenými štrbinovými strieľňami. Polomka – Kostol sv. Jána Krstiteľa. Neskororenesančný rímsko-katolícky Kostol svätého Jána Krstiteľa bol [...]

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Andrej Plenkovič

V chorvátskych voľbách zvíťazila strana premiéra Plenkoviča, naznačil exit poll

17.04.2024 19:57

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia by mohla v 151-člennom parlamente podľa prieskumu obsadiť 58 mandátov.