Minerálne vody na Záhorí – Gbely

14. decembra 2019, mino55, Minerálne vody na Záhorí

 

V Gbeloch sa v roku 1948  v rámci prieskumu ložísk ropy a zemného plynu vykonal vrt pri  Hudecovej ulici, ktorý dodáva vysoko mineralizovanú slanú vodu . Neďaleko vrtu bolo vybudované kúpalisko. V roku 1977 v tomto areáli Nafta Gbely vybudovala ďalší vrt.  Bol spracovaný projekt využívania vody, avšak k jeho realizácii neprišlo.  Kúpalisko bolo z technických príčin zrušené. Posledné rozbory vody boli z roku 1987.

Vďaka finančnej pomoci grantu Nafta a.s. uskutočnila firma Montpetrol spol. s r.o. Gbely čerpaciu skúšku. Výsledkom bolo posúdenie minerálnej vody z vrtu.  Mgr. Gabriela Vandrová, geológ – odborník na minerálne vody vo svojom stanovisku z mája 2013 klasifikovala minerálnu vodu z vrtu z hľadiska požiadaviek na prírodnú liečivú vodu ako veľmi vysoko mineralizovanú, chlorido – sodnú, so zvýšeným obsahom sodíka, chloridov, jódu, hydrogénuhličitanov a bóru, slabo alkalickú, veľmi nízko termálnu. Tabuľka však upozorňuje, že voda nie je pitná.

V súčasnom období mesto Gbely  bez finančných zdrojov z grantov Európskej únie, alebo bez strategického partnera nemá možnosť zabezpečiť využívanie tohto prírodného bohatstva nielen pre podnikateľské účely, ale ani pre obyvateľov  regiónu.

 

 

 

V katastrálnom území mesta Gbely je v lese ukrytá studnička, ktorú miestny obyvatelia nazývajú Sirková voda. Upozorňuje na ňu šípka pri ceste z Kútov do Holíča. Nachádzajú sa tu lavičky a plastové koše, ktoré sa asi sporadicky vyvážajú. Tabuľka upozorňuje na umiestnenie fotopascí, ktoré by mali zaznamenať osoby znečisťujúce okolie. Otázna je však kvalita vody. Chýbajú výsledky rozboru a upozornenie, či je vôbec voda pitná. Keby ste k nej privoňali a trošku okoštovali, zistili by ste sírovú vôňu a vajcovú príchuť. Sú odvážlivci, ktorí ju pijú. Vraj pomáha na trávenie.

 

 

 

 

Foto : miňo…