Príbeh o prameni – Ságelská studnička

12. decembra 2019, mino55, Príbeh o prameni

 

V obci Borský Mikuláš vyviera na ľavom brehu Ságelského potoka neobyčajný vodný prameň. Voda v ňom je mineralizovaná a má mierny sírnatý zápach. Prameň bol v minulosti niekoľkokrát upravovaný, je  nad ním vybudovaný kryt v podobe malej kaplnky. Nachádza sa v nej socha svätca Jána Nepomuckého, ktorý podľa katolíckej vierouky patrí medzi ochrancov vôd.

 

Čo však robí Ságelskú studničku špeciálnou, nie je len jej tvar, ale i história miesta. Ide totiž o lokalitu, ktorú s obľubou navštevovala jedna z najdôležitejších osobností slovenskej histórie – básnik Ján Hollý, ktorý sa v Borskom Mikuláši i narodil. Básnik veľmi rád oddychoval pri studničke nielen vo svojej mladosti, ale aj pri návštevách rodnej obce v neskorších rokoch.

 

Ján Hollý na oslavu studničky napísal ódu pozostávajúcu zo 46 veršov. Je napísaná bernolákovčinou ako aj celá Hollého poézia. V básni opisuje, ako obyvatelia z celého okolia chodia s džbánmi ku prameňu po vodu pre jej dobrú chuť. Prirovnáva ju dokonca k medu a tvrdí, že sa kvalitou vyrovná najpovestnejším vodám v Turci, či na Dobrej Vode. K prameňu sa však  nedostaneme, je za zamrežovanými dverami. Kto vie, aká je jej kvalita v súčasnej dobe.

 

 

 

 

Foto : miňo…