Minerálny prírodný kúpeľ – Zlá voda

31. mája 2019, mino55, Prírodné kúpanie

 

Zlá voda je pozoruhodný travertínový útvar s kráterovým prameňom minerálnej vody a kruhovým jazierkom na vrchole. Patrí k najzachovalejším kopám s veľkým a aktívnym pramenným kráterom na Slovensku.
Nachádza sa pri južnom okraji obce Rojkov / časť Stankovian/ , na svahu nad cestou v nadmorskej výške 454 m. Kráter má približne kruhový tvar o priemere 10 m. Dno je nerovné, schodovité. V strede má hĺbku 2 – 3 m. Kráter  bol upravený a na odtoku je prehradený betónovým múrikom s dvoma odtokmi. V travertínových stenách jazrieka možno pri pozornom pohľade objaviť odtlačky listov pravekých stromov.

Voda nie je najteplejšia, ale je liečivá. Neobsahuje vodu termálnu, ale minerálnu. Je tak silne mineralizovaná, že po niekoľkých minútach vo vode cítite na tele “ihličky”. Vďaka vylučovaniu CO2 mierne buble. Nevysychá ani nezamŕza a využíva sa hlavne v horúcich letných mesiacoch  na kúpanie. Je čistá, mierne zakalená (pri kúpaní sa je zakalená viac), bez zápachu.

Rojkovská  travertínová kopa – Zlá voda, pôsobí blahodarne a liečivo na kĺby a kožné choroby.

Bola dobre známa už v minulosti, napríklad aj pacientom z neďalekých klimatických kúpeľov v Ľubochni. Vodu buď dovážali do kúpeľov a využívali na vodoliečbu, alebo sa pacienti sami chodili prechádzať do Rojkova. Domáci sa nezabudnú pochváliť, že sa v ňom kúpal aj prezident Masaryk, keď chodil na liečenie do Ľubochne.

Neďaleko je ďalšie prírodné jazierko s liečivou vodou ale o tom nabudúce.

Foto : Miňo …

poloha