Prameň rieky Ipeľ

1. januára 2019, mino55, Rieky na Slovensku

 

Prameň Ipľa sa nachádza v Slovenskom Rudohorí, v západnej časti Veporských vrchov, presnejšie v podcelku Sihlianska planina. Tečie na juh po Lučenec, potom na juhozápad. Rieka Ipeľ je tretia najdlhšia rieka Slovenska. Celková dĺžka rieky je 232,5 km, z toho 140 km tvorí hranicu s Maďarskom. Východne od Štúrova pri Chľabe ústí do Dunaja.

Jazykovedci predpokladajú rozličný pôvod názvu rieky Ipeľ. Vladimír Šmilauer uvažoval o slovanskom alebo germánskom pôvode. Rieka Ipeľ z baltoslovanského upelis (vo význame rieka) zodpovedajúce jupiles, resp. jupeľ prevzali starí Maďari ako Ipeľ: Ipoľ.

Písomné doklady o rieke Ipeľ jestvujú od druhej štvrtiny 12. storočia. Najstarší je v listine kráľa Bela II. z roku 1135.

K prameňu sa dostaneme z Lomu nad Rimavicou po modrej turistickej značke, potom treba odbočiť na červenú, smerom na Čierťaž. Samotný prameň Ipľa je prekrytý dreveným prístreškom. V blízkosti je lavička na posedenie pre turistov. Lom nad Rimavicou sa s nadmorskou výškou 1015 m.n.m. sa radí medzi najvyššie položené obce Slovenska mimo podtatranskej oblastí.

 

 

 

Foto: autor