Založ si blog

Prameň rieky Ipeľ

 

Prameň Ipľa sa nachádza v Slovenskom Rudohorí, v západnej časti Veporských vrchov, presnejšie v podcelku Sihlianska planina. Tečie na juh po Lučenec, potom na juhozápad. Rieka Ipeľ je tretia najdlhšia rieka Slovenska. Celková dĺžka rieky je 232,5 km, z toho 140 km tvorí hranicu s Maďarskom. Východne od Štúrova pri Chľabe ústí do Dunaja.

Jazykovedci predpokladajú rozličný pôvod názvu rieky Ipeľ. Vladimír Šmilauer uvažoval o slovanskom alebo germánskom pôvode. Rieka Ipeľ z baltoslovanského upelis (vo význame rieka) zodpovedajúce jupiles, resp. jupeľ prevzali starí Maďari ako Ipeľ: Ipoľ.

Písomné doklady o rieke Ipeľ jestvujú od druhej štvrtiny 12. storočia. Najstarší je v listine kráľa Bela II. z roku 1135.

K prameňu sa dostaneme z Lomu nad Rimavicou po modrej turistickej značke, potom treba odbočiť na červenú, smerom na Čierťaž. Samotný prameň Ipľa je prekrytý dreveným prístreškom. V blízkosti je lavička na posedenie pre turistov. Lom nad Rimavicou sa s nadmorskou výškou 1015 m.n.m. sa radí medzi najvyššie položené obce Slovenska mimo podtatranskej oblastí.

 

 

 

Foto: autor

Bojiská na Slovensku – Cetunský boj

10.04.2024

Oblasť Bielych Karpát mala pre nemeckú armádu strategický význam. Mala to byť jedna z hlavných ústupových ciest na Moravu. V tejto oblasti pôsobili partizáni oddielu Hurban, Veliteľom oddielu bol kpt .Miloš Uher . Proti partizánom nasadili špeciálnu protipartizánsku jednotku s krycím názvom Edelweis, ktorej vypomáhal aj špeciálny slovenský oddiel POHG. Jednotka [...]

Bojiská na Slovensku – Vrbovce , Ostrý vrch

03.04.2024

Na Ostrom vrchu nad Vrbovcami sa v decembri 1704 stretli v otvorenom boji habsburskí vojaci poľného maršala Sieberga von Heistera a kuruckí povstalci generála Mikuláša Berčéniho. Po krvavej bitke zostalo na bojisku veľa veľa vojakov mrtvých a ranených. Ranení kuruci boli prevezení do Sobotišťa, kde mnohí svojim zraneniam podľahli. [...]

Opevnené kostoly Horehronia II.

12.10.2023

Podbrezová Lopej – Kostol sv. Juraja mučeníka Kostol patrí do skupiny stredovekých kostolov zo 14.storočia. Barokovo upravený bol v roku 1752.Takmer kompletne je zachované opevnenie s neporušenými štrbinovými strieľňami. Polomka – Kostol sv. Jána Krstiteľa. Neskororenesančný rímsko-katolícky Kostol svätého Jána Krstiteľa bol [...]

Záskalie, Jaskyňa, Veľký Manín, mReportér

Krásna prírodná scenéria na Považí ponúka pohľad na nezaplatenie. Slováci, máme byť na čo pyšní

18.04.2024 05:00

Zábery z nádhernej slovenskej prírody zachytila mReportérka Ľubka Šeroňová.

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.